Promovisana knjiga “Dječak sa rukama starca”, autora Bekira Husejinovića

Udruženje „Baton“ Zenica sinoć je u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, organizovao  promociju knjige „ Dječak sa rukama starca“.

U pitanju je autobiografija Bekira Husejinovića, koji se devet mjeseci po padu Srebrenice krio u šumama, jamama i zemunicama nadomak Srebrenice.

Autor je tekst kako kaže napisao čim je prešao na slobodnu teritoriju, izrevoltiran zbog negiranja genocida u Srbrenici, odlučio je da objavi svoju priču i ispriča kako je on preživio taj stravičan događaj. Nada se da će ova knjiga uspjeti barem djelimično da približi svim čitateljima Srebrenicu i dešavanja u njoj i okolo nje.

„Opisuje sav moj put od 11. jula 1995. godine, pa do 6. aprila 1996. godine, svih tih devet mjeseci borbe za opstanak, sve ono što sam ja vidio kao dijete od 16. godina, sve što smo prošli, zasjede, preživljavanje, cijelu zimu u šumi koju smo proveli, sve se to nalazi u knjizi“,  izjavio je autor Bekir Husejinović.

Avdo Huseinović, promotor knjige kazao je kako je riječ o jednoj najdramatičnijoj knjizi koju je on ikada držao u ruci.

„Priča o nekoliko maloljetnika koji su punih devet mjeseci nakon okupacije Srebrenice ostali opkoljeni u neposrednoj blizini tog grada, borba za vlastiti život, kako se prehraniti, opstati u najsurovijim uvjetima“, ističe Husejinović.

Knjiga je puna dramatičnih prizora, napeta do samog kraja, koja će vam adrenalin držati sve vrijeme čitanja, važno je napomenuti da grupa bošnjaka koja se krila u šumama, jamama, posljednja je grupa bošnjaka koji su živi izašli iz Srebrenice. (Azra Dizdar)