Održana promocija knjige “Otvoriše se kapije”, autorice Edime Efendić – Džinić

Riječ je o prvijencu književnice zanimljivih pjesama različite tematike i osobenog izražajnog stila, gdje književnica pjeva o ljubavi, dragim osobama, zavičaju, domovini, ali i o stradanju majke u ratu, te Srebrenici, kao i rijeci Drini i kapijama njenog rodnog grada, tamo gdje njeno djetinjstvo spava.

Pjesme obiluju mnoštvom poruka kao i o životnom iskustvu autorice. Na književno dojmljiv način pjesnikinja iskazuje i svoju bol. U toj boli doživljava život kao čudnu stvar i unatoč svemu njena bol satkana je od riječ i uzdaha. Knjiga je ovo koju će da zavole svi iskreni ljubitelji poezije.

“Edima je prije 13 godina svoju prvu nagradu, sa prvim mjestom, odnijela upravo u Zenici, gostujući na radio Zenici u” Večerima poezije”. Tako se igrom sudbine, pored njenog rodnog grada Zvornika, te mjesta gdje trenutno živi Tuzli, promocija premijerno desila u Zenici, gdje je pjesnikinja publici predstavila i pjesmu posvećenu Srebrnici. Bila je ovo noć gdje su se u prostoru Cabaret cluba čuli samo uzdasi prisutnih i aplauzi za svaku pročitanu pjesmu. Ovom prilikom se zahvaljujemo Zahidi Ćosić – Spahić, koja nam daje nesebičnu podršku u organizaciji ovih večeri, kao i Sedžidi Beganović – Isaković, koja bez dvojbe prihvata obavezu moderatora svake književne večeri. Također veliko hvala i Adli Abazović koja je sinoć bila promotorka knjige i na oduševljenje svih prisutnih, sa mnogo emocije kazivala Edimine stihove”– ističu Petrovići.