Stanje na cestama: Izmijenjen režim saobraćaja u većem dijelu BiH

U većem dijelu BIH, zbog kiše, kolovoz je mokar i mjestimično klizav, pa apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Završeni su uviđaji saobraćajnih nezgoda na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (u mjestu Kovačići) i na Zapadnom prilazu Sarajevo (smjer Blažuj – Ilidža), tako da se sada na ovim dionicama saobraća nesmetano.

Povodom 24. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava sutra do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na putevima: Sarajevo-Olovo-Kladanj-Luke, Tuzla-Živinice-Stupari-Kladanj-Luke i Tuzla-Kalesija Caparde. Danas će, u vremenu od 12 do 22 sati na dionicama Luke-Vlasenica-Konjević Polje-Bratunac-Zeleni Jadar na snazi biti zabrana za vozila preko 3,5 tone. Sutra (11.07.) na snazi će biti zabrana kretanja vozilima preko 3,5 tone na svim putevima koji iz pravca Sarajeva, Tuzle i Zvornika idu prema Srebrenici. 

U toku su radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 na ulazu u Vitez, zbog čega je usporeno saobraćanje. Kako doznajemo, kilometarske su kolone u oba smjera na ovom magistralnom putu.

Podsjećamo, sanacioni radovi izvode se i u tunelu Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila), a saobraćaj je regulisan semaforima (naizmjenično-jednom trakom).

Na graničnom prelazu Doljani pojačana je frekvencija vozila na ulazu u BIH, a na prelazu Bosanska Gradiška kolona vozila je na izlazu iz BIH. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali su zadržavanja do 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.