Zenica je prije 11. godina ostala bez velike umjetnice: Godišnjica smrti Sanele Redžepagić

Sanela Redžepagić je bila Zeničanka na koju ćemo se uvijek ponositi. Za svog kratkog života ostavila je dubok trag u umjetnosti, ali i na sve one koji su je poznavali. Danas njena porodica i prijatelji obilježavaju 11 godina otkako nas je napustila.

Talentiranoj mecosopranistici Redžepagić smiješila se odlična karijera operne dive, ali ju je, nažalost, u tome prekinula opaka bolest u 37-oj godini života. Do tada je po svemu bila posebna. Srednju muzičku školu pohađala je u Beogradu, odakle se preselila u Ljubljanu.

„Pred sami rat je primljena kao solistica ljubljanske Opere. Imala je jako dobar status tamo, 1997. je pjevala i pred Papom. No, ipak je uvijek bila Bosanka. Voljela je svoju državu, a posebno svoj grad Zenicu“…kaže Sanelin otac Safet Redžepagić.

Ostvarila je Sanela Redžepagić brojne uloge u operama kao što su: Snjeguljica, Karmen, La Traviata, Nabuko, Figarov pir i druge. Generacijski, umjetnički i poslovno joj je vrlo bliska bila Ehlimana Tikveša, danas docentica na sarajevskoj Muzičkoj akademiji. Smatra da je bila velika stvar poznavati Sanelu i s njom sarađivati, pa makar i toliko kratko.

„Nije bitan razlog zbog kojeg je Sanela ostavila tako snažno sjećanje, već je bitno da taj trag postoji i da će postojati dok smo živi mi, koji smo je poznavali“, smatra Tikveša.

Ehlimana Tikveša i Safet Redžepagić

Porodica i prijatelji operske dive okupili su se danas popodne na njenom mezaru na Prašnicama kako bi obilježili 11. godišnjicu od smrti Sanele Redžepagić. (Alma Huskić)