ZDK: Skupština podržala izvještaje o radu zdravstvenih ustanova

Skupština Zeničko – dobojskog kantona danas je, u nastavku 10. sjednice, razmatrala i prihvatila Izvještaje o poslovanju 4 zdravstvene ustanove za 2018. godinu.

Prihvaćeni su Izvještaji o poslovanju Kantonalne bolnice Zenica, te javnih ustanova Zavod za bolesti ovisnosti, i Zavod za medicinu rada kao i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Sve pomenute ustanove okončale su prošlu godinu sa pozitivnim poslovanjem, od kojih Zavod za medicinu rada, po prvi puta za posljednjih 20 godina.

Svih 30 prisutnih zastupnika podržalo je Izvještaj o poslovanju Zavoda za medicinu rada što je bilo pozitivno iznenađenje i za direktoricu, Mersiju Kasumović.

“Ovaj Zavod ostvaruje 55 posto prihoda na otvorenom tržištu u nelojalnoj konkurenciji”, istakla je direktorica Kasumović, ukazavši da ostaje neriješeno pitanje učešća kantona u finansiranju segmenta sportske medicine.

Prilikom glasanja o Izvještaju o poslovanju Kantonalne bolnice Zenica Klub SDP-a bio je protiv.

“Smatramo da se sredstva, doznačena bolnici od Zavoda zdravstvenog osiguranja, nisu u dovoljnoj mjeri reflektovala na onoga kome su najpotrebnija, a to su pacijenti”, izjavio je Simić. (Šerif Babić)