Svakodnevni problemi mještana Donje Gračanice

Zenica i njene mjesne zajednice, već godinama su jedan od najzagađenijih dijelova Bosne i Hercegovine.

Nakon što je nedavno ekipa portala Zenicainfo.ba posjetila Tetovo, koje i važi za jednu od “najproblematičnijih” mjesnih zajednica kada je ova tematika u pitanju, danas smo posjetili i Donju Gračanicu.

Problemi s prašinom, nemogućnošću sušenja veša vani, ali zdravstveni problemi uzrokovani, prema mišljenju mještana ovim problemom, samo su neki od svakodnevnih tegoba lokalnog stanovništva.

Preko dana je situacija prilično podnošljiva. No, kada padne mrak nastaju problemi. Prema mom mišljenju, Zenici su prijeko potrebni filteri koji bi spriječili dalje trovanje ljudi. Stanovnici se svakodnevno suočavaju i sa zdravstvenim problemima. Djeca nam konstantno posjećuju doktora“, poručuje Muriz Skender, mještanin Donje Gračanice.

Sličnog je mišljenja i mještanka Izeta Stupar.

Iako je ljeto i lijepo vrijeme, prigodno sušenju veša vani, to nismo u mogućnosti. Uslijed neugodnog mirisa, ne usuđujemo se veš ostaviti vani. Primorani smo sušiti ga u zatvorenom prostoru.

Vodeći krivac ovog problema, prema mišljenju lokalnog stanovništva, jeste kompanija Arcelor Mittal Zenica. Iako niko od anketiranih, ne poziva na zatvaranje ove firme, napominju da je u svojim najplodnijim godinama Mittal zapošljavao mnogo više ljudi, a mnogo manje zagađivao okoliš. Ipak, nadaju se boljim danima. (Lamija Pojskić)