Grad Zenica gradi još osam igrališta: Osnovni cilj obezbjediti siguran prostor za igru i zabavu najmlađih

U toku su radovi na izgradnji tri dječija igrališta, a do kraja godine Gradska uprava planira izgraditi još osam novih na području grada. Cilj je najmlađim sugrađanima obezbijediti kvalitetno i sigurno korištenje slobodnog vremena.

Lijepo i sunčano vrijeme izmamilo je mališane u gradske parkove i igrališta. „Skoro svakodnevno dođemo. Lijepo je i uredno, ali treba redovno voditi računa o ispravnosti svih sprava koja su djeci na raspolaganju“, kaže nam sugrađanka Anita Gelić, dadilja dvogodišnje djevojčice.

Anita Gelić

Nekoliko oštećenih igrališta Gradska uprava je već sanirala, u toku su radovi na izgradnji nova tri, a do kraja godine mališani bi trebali dobiti ukupno još osam novih mjesta za igru i zabavu. Jedno od njih već se gradi u naselju Blatuša. „Radovi su počeli u junu a u narednih 15 dana trebaju biti okončani. Jako smo sretni, i iako igralište još nije završeno djeca su već sretna i zadovoljna“, kazao je za naš portal Alija Krehmić, predsjednik mjesne zajednica Blatuša.

Alija Krehmić

Muhamed Mašić skoro svakodnevno sa svojim trogodišnjim unukom dolazi na malo dječije igralište u Babinoj Rijeci. „Igralište je malo, i s obzirom na broj stanovništva bilo bi jako lijepo da ih je više,  ali smo sretni jer svaka minuta provedena sa unukom je neprocjenjiva“, kaže Muhamed.

Muhamed Mašić

Sagovornica sa početka priča smatra kako odgovornost nije samo na nadležnima već da moramo krenuti i od sebe. „Kante su postavljene svuda i smeće, a posebno opasan otpad treba bacati na mjesto koje je predviđeno za to. Ovdje se igraju mala djeca koja su sklona stvari stavljati u usta i svi bismo se trebali suzdržati bacanja smeća“, kaže Anita Gelić. (Belinda Dorić)