Ekonomista Hadžić: Bosna i Hercegovina je u recesiji

foto: buka.com

Ukoliko je vjerovati statističkim podacima Agencije za statistiku BiH, BiH je u recesiji, naveo je ekonomista Faruk Hadžić.

“Ovu vijest sam znao već neko vrijeme na osnovu procjena i analiza koje sam radio, ali sam čekao službenu objavu”, naveo je Hadžić na svom FB profilu,

Usporavanje ekonomije ili recesija znači pad ekonomske aktivnosti tj. BDP-a u dva uzastopna kvartala, što je kod nas slučaj. Uzroke treba tražiti u padu izvoza, koji je već prisutan neko vrijeme.

“Generalno pogoršanje vanjskotrgovinskog bilansa, koji je doveo do smanjenja BDP-a“, ističe Hadžić za BUKU.

Objavljeni podaci za 2019. godinu su rađeni na osnovu procjene, s tim da su stvarni, dostupni podaci za izvoz i uvoz lošiji nego u procjeni, izvoz je manji za oko 230 miliona KM, a uvoz veći za oko 210 miliona KM u odnosu na procjenu.

“Postoje mjere iz domena fiskalne politike i politike dohotka čija primjena može, ne samo pomoći u oporavku, već i dodatno stimulirati ekonomsku aktivnost. Rješenja postoje, samo ih treba primjeniti”, kaže Hadžić.

“Rješenje je u stimulisanju potrošnje stanovništva putem smanjenja poreskih opterećenja”, navodi on.

On kaže kako naše vlasti odbijaju da poreski rasterete građane BiH.

“Da smo uradili rasterećenja prije par godina, povećali plate i olakšali poslovanje, sumnjam da bi do recesije došlo”, dodaje.

Izvor: indikator.ba