Mediha Salkić u lovu na državni rekord u disku star preko 45 godina

Evropsko prvenstvo u atletici za mlađe seniore i seniorke održaće se od 11. do 14. jula u gradu Gavle u Švedskoj.

Dobrim rezultatima u ovogodišnjoj sezoni troje mladih zeničkih atletičara obezbijedilo je normu za učešće na evropskoj smotri. Početkom maja na Prvenstvu BiH za mlađe kategorije u Čitluku, gdje je nastupio van konkurencije Sedin Heco je u troskoku postigao rezultat od  15,56 metara, čime je ispunio normu za nastup u Švedskoj. Njegov klupski kolega Maid Redžić na Desetom međunarodnom mitingu Zenica 2019. , pobjedio je u disciplini skok u vis sa 2,20 metara, što je bilo dovoljno da i on obezbijedi mjesto na evropskom prvenstvu. Mediha Salkić, takođe članica Atletskog kluba Zenica, krajem marta na Zimskom bacačkom kupu u Sarajevu  osvojila je prvo mjesto u bacanju kugle sa daljinom 14,88 m, što je drugi rezultat u BiH svih vremena i njen novi lični rekord. Ova daljina bila je dovoljna da ispuni normu za evropsko  u bacanju kugle. Mediha je na međunarodnom mitingu u Zenici nastupila u disciplini  disk. Osvojila je šesto mjesto sa daljinom  49,32 m, ali je upisala veoma vrijedan rezultat.

„Mediha je nastupom u Zenici, ispunila normu za Evropsko prvenstvu za mlađe seniore i seniorke U23 u Švedskoj  sa rezultatom 49,32 m. Mediha je druga atletičarka u povijesti bh. atletike koja je bacila disk preko 49 metara. Prva je Kosa Stojković,  rekorderka BiH sa 52,58 m. Sada mi naravno težimo tome da Mediha već u ovoj sezoni  obori državni rekord u bacanju diska koji je star preko 45 godina“, izjavio je Zenicainfo.ba , Mehmed Skender, šef stručnog štaba AK Zenica i lični trener Medihe Salkić.

Mediha u društvu trenera Mehmeda Skendera

Kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio trener Skender, Mediha će i pored toga što ima ispunjene dvije norme, na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore i seniorke u Švedskoj nastupiti samo u disciplini disk.

Narednog vikenda  22. i 23. juna u Sarajevu je na programu Pojedinačno prvenstvo BIH u atletici za juniore i juniorke. Na prvenstvu će van  konkurencije nastupiti i Mediha Salkić kako bi popravila rezultat u disku. Pored nje van konkurencije će nastupiti i Maid Redžić i Samir Hodžić u skoku u vis, te Dejan Mileusnić u bacanju koplja. (Mirsad Pripoljac)