FOTO: “Medika” obilježila Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

Udruženje „Medica“ Zenica u saradnji sa preživjelim žrtvama ratnog seksualnog nasilja iz naše zemlje obilježilo je danas u  Zenici, 19. juni – Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Nakon šetnje učesnica i učesnika kroz grad, na Trgu Alije Izetbegovića održan je i prigodan program, tokom kojeg su prisutni mogli čuti snimljena svjedočenja preživjelih žrtava ratnog seksualnog nasilja.

„Danas Medika Zenica zajedno sa žrtvama ratnog seksualnog nasilja iz cijele BiH i ženama iz neformalne Mreže želi javnosti još jednom pokazati da su sa nama preživjele žene i muškarci, koji se nose sa svojom traumom skoro 30 godina i da ne smiju biti zaboravljeni“, ističe Sabiha Husić, direktorica zeničke „Medice“.

„Međunarodni izvještaji govore da je tokom rata na prostoru BiH silovano oko 50.000 žena i oko 3.000 muškaraca, a dosada je više od 130 počinilaca kažnjeno za ratno seksualno nasilje u našoj zemlji, što govori da je ipak pravda dostižna“, napominje Husić.

„Cilj obilježavanja ovog Međunarodnog dana, kojeg je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija svojom rezolucijom 2015. godine, je podizanje svijesti o potrebi zaustavljanja seksualnog nasilja u ratu, ali i odavanje počasti preživjelim žrtvama ovog nasilja širom svijeta, zato pokažimo brigu i solidarnost  prema njima i omogućimo im da na dostojanstven način ostvare svoja prava, među kojima je i status posebne kategorije civilne žrtve rata“, poručuje Sabiha Husić, direktorica zeničke „Medice“. (Vesna J.)