Nekoliko praktičnih savjeta ljekara kako se zaštititi od vrućina

Visoke temperature su zahvatile naš grad, većina stanovništva se teško nosi sa njima.  Za vas smo tažili savjet i posjetili ambulantu porodične medicine „Centar“, te razgovarali sa doktoricom Narcisom Nuhić-Čauš.

Većina naših građana zna kako se ponašati i koje aktivnosti poduzeti da bi se zaštitili od visokih temepratura. Doktorica Nuhić-Čauš ističe kako je najvažnije uzimati dovoljno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije organizma.

„Sve ono što izgubimo tokom dana znojenjem, potrebno je da unosimo, pa čak i malo više od toga. Od 11 do 17 sati, maksimalno izbjegavati boravak vani, odnosno svesti ga na minimum, koristiti zaštitna sredstva, kreme, šešie, naočale i opet ponavljam, što više tekućine. Ishrana mora biti laganija i lako varljiva“, ističe doktorica Nuhić-Ćauš.

dr. Narcisa Nuhić-Čauš

Laganiji obroci i manja fizička aktivnost samo su neke od mjera zaštite od ovih temepratura. A koliko su djeca osjetljiva i šta uraditi po pitanju njihove zaštite doktorica poručuje.

„Djeca su posebno osjetljiva, i za njih važe ove mjere. Izbjegavanje kretanja po najvećim vrućinama, lagana ishrana, što više voća i povrća, tečnosti i naravno zaštitna sredstva“, dodaje Nuhić-Čauš.

Iz ambulante apeluju na starije osobe da se što više čuvaju jer je veliki broj njih hronično bolesnih, da svoje obaveze završavaju u jutarnjim satima te da smanje kretanje u najtoplijem dijelu dana. (Azra Dizdar)