FOTO: Protest srednjoškolaca zbog ignorisanja problema klimatskih promjena

U Zenici su danas popodne održani protesti protiv inertnosti odnosa globalnih vlasti prema klimatskoj krizi, u organizaciji zeničkog ogranka Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine.

„Klimatske promjene su jedan od najvećih problema koji prijete čovječanstvu. Mnogi problemi koje danas imamo se svrstavaju u pojam klimatskih promjena. Ustani i djeluj!“, poručili su iz srca Zenice.

Dvadesetak zeničkih srednjoškolaca u pratnji nekoliko nastavnika ukazali su na neizbježnost borbe protiv posljedica klimatskih promjena i razmjere klimatske krize. Protestnom šetnjom vrelim ulicama grada, nazvanom Eko, ne ego i s porukom – ustani i djeluj!, a zatim i prigodnim obraćanjem na centralnom gradskom trgu, privukli su pažnju prolaznika, dajući tako doprinos globalnoj akciji kojom mladi u desetinama gradova širom svijeta zagovaraju mjere zaštite prirode, od posljedica globalnog zagrijavanja.

Iskreno zabrinuti za budućnost svijeta, ovi mladi ljudi se osjećaju dijelom globalne akcije, koja je pokrenuta obraćanjem švedske tinejdžerke, Grete Tunberg, svjetskim liderima, sa zahtjevom da se stvarno, a ne samo deklarativno, uhvate ukoštac sa klimatskim promjenama.

„Ako neće zbog drugih, neka čine promjene zbog sebe. Ova borba treba da bude u programu svih, a ne samo zelenih stranaka“, poručili su članovi ogranka Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine u Zenici. (Sanja Stević)