Otvorena izložba “Moja nevidljiva MS”

Međunarodni dan oboljelih od multiple skleroze se obilježava svake godine, posljednje srijede u mjesecu maju. Centralna aktivnost počela je otvorenjem izložbe slika na temu ove bolesti, pod nazivom “Moja nevidljiva MS”. Izložba je otvorena u prostoru zeničke Sinagoge.

Nažalost, ovoj izložbi nije prisustvovao niko iz ministarstva zdravstva  ZDK, iako su bili pozvani, konstatovali su organizatori.

Izložbu Kantonalnog udruženja oboljelih od multiple skleroze je otvorio Edin Čišija, podpredsjednik Udruženja.

„Ovakvim načinom obilježavanja dana oboljelih od MS želimo ukazati na sistemsko zanemarivanje rješavanja pitanja iz područja zdravstva za osobe oboljele od MS-a, a koja uveliko imaju utjecaj na kvalitetu njihovog života. Također, želimo potaknuti promišljanje o svakoj intervenciji u pravnom, okolišnom, političkom, ekonomskom i društvenom okruženju iz pozicije osoba sa MS-om, odnosno, osoba s invaliditetom“.

„Ove godine smo odlučili zajedno sa ostalim Udruženjima na području cijele BiH da na dan oboljelih od MS priredimo potpuno inovativnu i nesvakidašnju umjetničku izložbu radova i ilustracija na temu „MOJA SKRIVENA MS“, dodao je Čišija.

Ilustracije su djelo akademskog slikara Amire Mugić, i na jedan vrhunski senzibilan način kroz portrete predstavljaju stanje i problem osobe koja boluje od ove bolesti. Po prvi put u novijoj istoriji Bosne i Hercegovine, a na inicijativu Sarajevskog udruženja, pomenuta izložba će biti predstavljena širom naše zemlje, i to u gradovima Zenica, Banja luka, Nevesinje i Sarajevo. Takav pristup oslikava jedinstvo oboljelih od MS širom naše države, i simbolično pokazuje da bolest nema administrativnih granica, kao i evidentnu potrebu za poboljšanje kvaliteta života svih oboljelih.

„Ovaj izložbeni materijal će nastaviti svoj put kroz naš kanton, tako će u narednim danima biti izložen u našim prostorijama ispod sjeverne tribine stadiona Bilino Polje, pa će se preseliti u Visoko, i tako redom u mjesta gdje uspijemo organizovati prostor“, zaključio je Česko. (A.H.)