Prezentovana idejna rješenja Centralne gradske zone Zenice

Nakon dvodneve radionice pod nazivom „Regulacioni plan Trg Alije Izetbegovića/ Centralna gradska zona“, koja predstavlja primjenu nove prakse u izradi prostorno – planske dokumentacije, ali ujedno i nastavak saradnje s autorima nagrađenih arhitektonsko -urbanističkih rješenja za Centralnu gradsku zonu Zenice, danas su prezentovana idejna rješenja.

Kao najveći problem detektovan je stacionirani saobraćaj i s tim na prostoru između kineskog zida i trga Alije Izetbegovića planirana je gradnja podzemne garaže koja bi na kraju bila popločana aktivnom parkovnom površinom. Razgovarano je i o rješenju izlaza iz Stare Čaršije prema rijeci Bosni i na koji način uvezati ulaz i izlaz na tom području. Porede ovoga planirano je dosta kulturnih i komercijalnih sadržaja u samom centru grada.
„Mi smo krenuli najboljom metodom kako doći do rješenja. Mi nismo naslijedili niti jedan projekat, pa smo morali raspisati međunarodni konkurs za rješenje ovog dijela. Meni kao ekonomisti iskreno sviđaju se rješenja, ali konačnu riječ ćemo prepustiti struci“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.
Nakon ovog prijedloga slijedi izmjena regulacionog plana, javna rasprava, te usvajanje na Gradskom vijeću.
Zbog komplikovanih procedura teško je u ovoj fazi kazati kada će sve biti okončano i kada bi mogli početi radovi. (Nedžad Glibo)