Policajka Amela Delibašić: Ne mogu zamisliti život bez uniforme

Uz Dan policije Zeničko-dobojskog kantona razgovaramo sa policijskom službenicom Policijske stanice Crkvice, Amelom Delibašić o izazovima policijskih zadataka i profesije kojom se bavi punih devet godina.

Mlada zenička policajka, Amela Delibašić, ne može ni zamisliti život bez uniforme. Osim redovnih policijskih zadataka, već nekoliko godina je među policijskim službenicima zaduženim za rad u zajednici, saradnju sa udruženjima, školama, đacima, ukratko, za jačanje povjerenja građana prema policiji, što je zapravo i prvi preduslov za uspješno obavljanje poslova iz oblasti sigurnosti i stvaranja što povoljnijeg ambijenta za život. Potpuno svjesna odgovornosti svog poziva, Amela ujedno u svom poslu, očito je, neizmjerno uživa.

„Najljepše je raditi s djecom. Danas, povodom Dan policije, tu sam sa učenicima Osnovne škole „Skender Kulenović“, koji su u dječijim uniformama. To je njima nešto novo i interesanto. Svake godine biramo novu djecu, koja još nisu isprobala policijske uniforme“, s osmijehom nam priča policajka Amela, dodajući kako je ipak najbitnije da djeca steknu povjerenje u policiju, i da se doprinese da u budućnosti budu dobre ličnosti, a ne krimogena lica.

Policajka je, kaže, željela postati od djetinjstva. Devetogodišnje iskustvo policijske službenice, učvrstilo je njeno uvjerenje u dobar karijerni izbor, uprkos svakodnevnim izazovima i težini zadaće.

„Kad sam tek počela raditi ovaj posao, muške kolege imale su dosta predsrasuda, ali ja sam svojim radom dokazala da sam dorasla svakom zadatku i da mogu učestvovati u svakoj intervenciji, ravnopravno sa kolegama“, kaže Amela.

Policijski su poslovi, istina, dosta složeni i opasni, ali osobe od kojih Amela ima najveću podršku upravo su njeni roditelji. (Sanja Stević)