Obilježavanje Dana logoraša Bosne i Hercegovine u Jajcu

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Udruženjem logoraša Jajce, dana 09.05. 2019. godine (četvrtak) sa početkom u 11:00 sati u Jajcu, prigodnim programom obilježiće Dan logoraša Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanje započeće u 11,00 sati Svečanom akademijom u Velikoj sali općine Jajce, a nastaviće se projekcijom dokumentarnog filma Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini “Silovanje u ratu-nevidljivi ožiljci”.

Po završetku projekcije uslijediće neformalno druženje učesnika i šetnja gradom.

Podsjećamo, logoraši su najbrojnija i jedina kategorija proistekla iz rata 1992-1995, koja, niti 24 godine nakon završetka rata, nema riješen pravni status, čije postojanje vlast poptuno ignoriše i čija se prava svakodnevno grubo krše. 09. maj – Dan logoraša Bosne i Hercegovine je prilika i dužnost da se sjetimo svih ubijenih i nestalih logoraša u logorima širom Bosne i Hercegovine i odamo dužnu počast logorašima preminulim nakon izlaska iz logora.

Naša je moralna obaveza da još jednom ukažemo na izuzetno težak položaj logoraša i pozovemo nosioce zakonodavne i izvršne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine da učine posljednji napor da se usvoji Zakon o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini, koji će tretirati sve logoraše na identičan i jedinstven način.

Neupitno je da su logoraši populacija koja ubrzano biološki nestaje, a pokazatelji govore da je 48 % logoraša koji su izašli živi iz logora, do danas biološki nestalo-umrlo.

Istina o zločinima, torturi, agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri je zasnovana na svjedočenjima preživjelih žrtava koncentracionih logora koje neki pokušavaju zanemariti a njihove patnje umanjiti, te kazati da logora i logoraša u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. uopšte nije ni bilo.

U vrijeme kada civilizovan svijet obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, logoraši u Bosni i Hercegovini i dalje su žrtve torture koja je, istina, lijepo upakovana, ali i dalje pogubna za njih, obzirom da su, pored grube zanemarenosti od strane vlasti, prinuđeni da plaćaju sudske i troškove pravobraniteljstva u predmetima po tužbama kojima su, u nedostatku adekvatnog zakonskog rješenja, pokušali ostvariti svoja prava koja su im pogažena neosnovanim lišenjem slobode i torturama koje su pretrpjeli u logorima.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini boriti će se i dalje i tražiti model i način za reguliranje statusnih prava logoraša. Daćemo svoj maksimalni doprinos na jačanju kulture sjećanja, borićemo se protiv zaborava i nepravde, a preko nadležnih institucija tražiti procesuiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad logorašima.

Pozivamo Vas da, u skladu sa svojim mogućnostima, popratite ovaj događaj i tako nam pružite podršku u našoj borbi za pravdu i prava logoraša.