“Zenica Summer Fest”: Ljetni festival koji će oboriti dosadašnje rekorde

Zenica Summer Fest, ljetni festival u organizaciji Radio-televizije Zenica i uz visoko pokroviteljstvo Grada i gradonačelnika Zenice, koji je prošle godine održan na više lokacija u Zenici pogodnim za koncertne aktivnosti i smotru stvaralaštva, zapalit će i ovo ljeto i privući još veći broj posjetilaca.

Tokom 15-ak festivalskih dana, na otvorenim scenama širom grada, prošle godine nastupili su: Željko Bebek, Neno Murić, Al’Dino, Kontra, DJ Soul, DJ Elick, Indigo i Frenkie, Zeničanin sa sarajevskom adresom Adis Škaljo, Nešad Selman, Hanad Džehverović, Kamerni simfonijski orkestar Zenica, KUD Bosnia Folk, GUD Filigran, glumci Studija Teatar Zenica, Plesni klubovi Shadows i Stars…

Kao jedan od najatraktivnijih programskih sadržaja prošlogodišnjeg Festivala, koji je i nagrađen kao najuspješniji, bila svakako je „Šetnica osmijeha“, program za najmlađe, gdje su, pored svih zeničkih gradskih službi (vatrogasci, hitna pomoć, policija) nastupile i maskote iz popularnih crtanih filmova Multiplex Ekrana. Zenica Summer Fest 2018. zatvoren je izvanrednim koncertom grupe Dubioza Kolektiv i spektakularnim vatrometom, 3. augusta na Kamberovića polju, uz prisustvo od skoro 100.000 posjetilaca.

„Sadržajima u okviru Zenica Summer Fest-a, manifestacije koju je tehnički realizovao tim  RTV ZENICA, prisustvovalo je oko 200.000 ljudi, što Zeničana, što zeničke dijaspore, ali i posjetilaca iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine i regiona. Samo na završnom koncertu, kada je na zeničkom Kamberovića polju nastupio mega popularni bend Dubioza Kolektiv, prema procjenama zvaničnih policijskih službenika, bilo je gotovo 100.000 posjetilaca. Na ovaj način Grad Zenica, Organizacioni odbor Festivala, ali i vrijedni tim RTV ZENICA stavio je pred sebe ogroman izazov, jer se sada od nas, s razlogom, očekuje da napravimo bolji i kvalitetniji, ali i posjećeniji festivalski program od prošlogodišnjeg“ – istakao je Nandino Škrbić, direktor JP RTV ZENICA.

Zenica svrstana u turističku mapu regiona

ZENICA SUMMER FEST je međunarodna kulturno-zabavna manifestacija, koja ima za cilj da, tokom toplih ljetnih julsko/augostovskih dana, animira Zeničane i posjetioce iz drugih gradova Bosne i Hercegovine i regiona, naročito Zeničanke i Zeničane, razasute po cijelom svijetu, koji su upravo u tom periodu u svojoj i našoj Zenici. Termini održavanja svih evenata u okviru ove manifestacije prilagođeni su, dakle, periodu kada najviše dijaspore boravi u Zenici, pa su, najvećim dijelom, sadržaji planirani za drugu polovinu mjeseca jula, odnosno prvu polovinu augusta. Cilj je da dijaspora, prisutna u Zenici u ovom periodu, kao uostalom i sve Zeničanke, Zeničani i ostali građani naše države i susjednih zemalja, dožive Zenicu u najljepšem svjetlu. Dobre strane ovog Projekta su, prije svega, činjenica da će se najveći dio Zeničana, kao i drugih posjetilaca Grada, tih vrućih ljetnih dana, osjećati kao stanovnici velikih svjetskih metropola, gdje su ovakvi eventi svakodnevnica i potpuno uobičajena pojava. Najbitnija činjenica ZENICA SUMMER FEST-a je da su svi sadržaji, uključujući i koncerte, potpuno besplatni za sve posjetioce.

„Zahvaljujući projektima koje smo u posljednjih godinu i više dana realizovali, ali i onim koje tek planiramo da radimo, Grad Zenicu smo svrstali u turističku mapu regiona i grad u koji se dolazi zbog interesantnih programskih sadržaja“ –  dodaje Škrbić.

RTV ZENICA je inicijator i zimskog festivala ZENICA ADVENTURE, koji je tehnički realizovan u saradnji sa JP ZA UPRAVLJANJE I ODRŽAVANJE SPORTSKIH OBJEKATA ZENICA i JU BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE Zenica. U okviru ovog festivala, pored više od 30 programskih sadržaja različitih žanrova, najveća atrakcija bio je „grad u gradu“ – zimski grad na Trgu Alije Izetbegovića nazvan Studengrad, koji je, za četrdesetak dana, posjetilo više od 100.000 ljudi. Kao dio ovog festivala, upriličen je i Centralni doček Nove godine na Trgu Alije Izetbegovića, gdje su Zeničane, ali i posjetioce iz drugih gradova i država, zabavaljali Crvena Jabuka, Amel Ćurić, Enver Lugavić Kice i Enes Begović.

Bitno je naglasiti da je „Zenica ADVENTure“ dio novog projekta, „Zenica 4 season“, koji je kreirao i osmislo menadžment RTV ZENICA, a u okviru kojeg je planirano da, kroz četiri godišnja doba, realizuju četiri festivala: „Zeničko proljeće“, „Zenica Summer Fest“, „Zenica Fall Fest“ i „Zenica ADVENTure“. Poseban kuriozitet „Zenica 4 season-a“ je to što je to dio studije, odnosno projekta kandidature Zenice za Evropsku prijestolnicu kulture, jer će nakon realizacije „Zenica 4 season“, i sinergije svih planiranih programa, Grad Zenica steći uslove za aplikaciju i kandidaturu. Na ovaj način bi se Zenica našla u odabranom društvu gradova koji su do sada bili Evropske prijestolnice kulture, među kojima su između ostalog Temišvar, Rijeka, Esen, Talin, Marsej, Liverpul, Linc i drugi.

Pripreme za drugo izdanje ljetnog festivala „Zenica Summer Fest 2019.“ su već uveliko u toku.

„U skladu s konceptom Festivala, trudimo se i ove godine zadovoljiti različite ukuse, barem kada su muzički sadržaji u pitanju. Danas smo održali sjednicu Organizacionog odbora i već usaglasili određene programske sadržaje, koji su prošle godine izazvali najviše pažnje naših sugrađana. To su, prije svih, sadržaji za djecu i naše najmlađe, ali i naravno koncert Kamernog simfonijskog orkestra, koji je prošle godine imao zapažen nastup u Gradskom parku u okviru ZSF-a. Trenutno smo u finalnoj fazi pregovori sa mnogim zvijezdama domaće i regionalne estradne scene, a samo neki od predloženih su Željko Joksimović, Dženan Lončarević, Plavi orkestar, Đuro & Bombaj Štampa, Cubismo, Saša Kovačević, Helem Nejse, Hanka Paldum…“ – objašnjava direktor Škrbić.

Dino Merlin priprema novi album: Bez koncerata u 2019. godini

Dino Merlin intenzivno radi na pripremi novog albuma, zbog čega je prolongirao nekoliko koncerata u Evropi, koji su trebali biti održani u 2019. godini. Njegova svjetska turneja „Hotel Nacional“ svečano je završena novogodišnjim koncertom u Budvi, a fanovi našeg čarobnjaka na nove spektakle će morati sačekati do izlaska novog CD-a.

Dino Merlin jednostavno postavlja standarde u muzici na Balkanu. Nikome do sada nije uspjelo zeničku Arenu rasprodati za čak dva koncerta, ali ni četiri puta napuniti Koševo u Sarajevu, odnosno pet puta napuniti beogradsku Arenu.

„Iskreno mi je žao što nismo uspjeli ubijediti najpopularnijeg izvođača na Balkanu da ove godine napravi izuzetak i nastupi u Zenici, ali smo zato već u pregovorima da naredne godine bude glavna zvijezda Zenica Summer Fest-a“ – ističe Škrbić.

„Ove godine obaramo rekord u namjeri da ugostimo više od 200.000 posjetilaca na novom Zenica Summer Festu, sa preko 20 vrhunskih programskih sadržaja, na više lokacija u Zenici. Na taj način pozicioniramo Zenicu kao muzički centar regiona i Grad u koji se dolazi!“ – zaključio je Nandino Škrbić, idejni tvorac i jedan od nosilaca organizacije i tehničke realizacije Zenica Summer Fest-a.