Premijer Ganić i ambasador Koč: Privlačenje novih investitora zajednički cilj Turske i ZDK

zdk.ba

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić primio je u svom uredu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koča, s kojim je razgovarao o svim aspektima saradnje Turske i ZDK, a posebno na polju ekonomije.

Ganić je izrazio zadovoljstvo što je ambasador Koč prvi diplomata s kojim se sastao otkako je krajem prošlog mjeseca imenovan za premijera ZDK.

“Turska je dala značajan doprinos kako u obrazovanju, tako i na polju investicija u ZDK. Osnovni zaključak je da našu saradnju treba unaprijediti unarednom periodu kako bi bila još bolja i kvalitetnija. Ono što je poseban cilj Vlade ZDK jeste poboljšanje poslovnog ambijenta i u tom pravcu očekujemo podršku ambasadora Turske u dovođenju investitora na područje ZDK. Uradit ćemo sve da budemo što bolji domaćini i da budemo sredina koja će investitorima stvoriti dobro okruženje”, kazao je premijer Ganić.

Ambasador Koč je istakao kako Turska i Zeničko-dobojski kanton imaju dugogodišnju uspješnu saradnju, te da je u ovom kantonu realizirana jedna od najvećih investicija iz Turske. Kompanija “Natron-Hayat” Maglaj uspješno posluje pod okriljem turskog holdinga „Kastamonu Entegre“ od 2005. godine i značajno učestvuje u izvozu ZDK-a.

“Saradnja Turske i ZDK-a će u narednom periodu nastaviti da bude veoma intenzivna. Naši kontakti će biti sve učestaliji u cilju produbljivanja saradnje i ostvarivanja konkretnih rezultata, rješavanja konkretnih pitanja i problema”, kazao je ambasador Koč.

Prijemu u uredu premijera ZDK prisustvovali su i ministri obrazovanja, nauke, kutlure i sporta Spahija Kozlić te unutrašnjih poslova Dario Pekić.

Ambasador Koč i delegacija Vlade ZDK na čelu sa premijerom Ganićem potom je prisustvovala Sedmom Dječijem festivalu u Areni „Husejin Smajlović“ Zenica, u organizaciji Instituta “Yunus Emre” u okviru projekta “Moj izbor je turski” pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Ambasade Republike Turske u BiH.

Press služba ZDK