FOTO+VIDEO: 7. Dječiji festival u Areni okupio preko 6.500 učenika iz cijele BiH

Institut Junuz Emre u okviru projekta „Moj izbor je turski“ danas je u zeničkoj Areni organizovao 7. Dječiji festival, kojem je prisustvovalo oko 6.500 učenika, koji turski jezik izučavaju u sklopu nastavnog procesa u školama  sa prostora cijele BiH.

Ovo je osma godina kako u BiH Institut Junuz Emre realizuje projekat „Moj izbor je turski“ i djeca, koja kao drugi jezik izaberu da uče u školi turski jezik, tokom godine imaju razne aktivnosti, a Dječiji festival je finalni događaj, koji već sedmu godinu, na radost djece, organizuju u Zenici, a ovdašnja Arena danas je bila je prepuna. Prisutne su pozdravili Haldun Koč, ambasador Republike Turske u našoj zemlji i drugi uglednici  iz Turske, a za djecu je priređen bogat kulturno zabavni programa , u kojem je učestvovala i regionalna zvijezda Dženan Lončarević.

“Turski jezik učim već četiri godine, a ovo mi je treći put da sam na Festivalu u Zenici i ovo je nešto najljepše što se u BiH dešava svake godine, jer svake godine nam organizuju dobar zabavni program sa poznatim pjevačima, a mi se družimo i sklapamo nova poznanstva”, navodi Ajna Herić, učenica Osnovne škole „Maglaj“ .

“Želim spomenuti i naš projekat bratskih škola, u okviru kojeg svaka škola u BiH, u kojoj se uči turski jezik, ima svoju bratsku školu u Istanbulu i već nekoliko godina po 1.500  bh učenika ide u posjetu svojoj bratskoj školi, sklapajući tako nova prijateljstva i razmjenjujuću svoju kulturu”, ističe Yunus Dilber iz Instituta „ Yunus  Emre“ u  Mostaru.(Vesna Jovanović)

Arena Zenica

#zenica #festivaldjeteta#arenazenica

Gepostet von Zenicainfo.ba am Donnerstag, 25. April 2019