Pojačane aktivnosti policije na regulisanju saobraćaja u tunelu Vranduk

Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je u proteklom periodu upućeno više dopisa i upita građana i pravnih subjekata, kojim je ukazano na poteškoće odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-17, zbog aktuelnih radova na rekonstrukciji tunela Vranduk II i mostova prije i poslije tunela, a koje se, kako je naglašeno, ogledaju prvenstveno u dugim zastojima i čekanjima u kolonama vozila.

Ovom prilikom želimo da naglasimo da se saobraćaj na magistralnom putu M-17, dionica Zenica –Nemila, odvija u skladu sa usvojenom izmjenom režima odvijanja saobraćaja, te da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uložila maksimalne napore kako bi, uvažavajući postojeću izmjenu, unaprijedila postojeće stanje i svim vozačima, koliko je to moguće, olakšala prolazak navedenom dionicom. I pored navedenog, svjesni smo saobraćajnih gužvi, zastoja, kao i opravdane nervoze vozača uzrokovane dugim čekanjem u kolini vozila.

Pozivamo građane da za vrijeme ovih radova i postojeće izmjene režima odvijanja saobraćaja, maksimalno koriste predviđene alternativne pravce, jer će se na taj način ublažiti pritisak i ubrzati protok prolaska vozila. Ovo je naročito bitno za period koji je pred nama, kada se zbog nastupanja sezone godišnjih odmora opravdano očekuje veći priliv vozila iz drugih zemalja, kao i intenziviranje frekvencije vozila u saobraćaju.

Posebno želimo naglasiti da će na navedenoj dionici, pored već postojećih patrola koje svakodnevno pružaju pomoć i asistenciju u odvijanju saobraćaja, biti pojačano prisustvo policijskih službenika, koji će prvenstveno imati zadatak da sankcionišu vozače koji se bahato ponašaju i koji svojim vozilima pretiču kolone vozila.

Još jednom naglašavamo da svojim prisustvom i djelovanjem na terenu ulažemo maksimalne napore i iznalazimo određena rješenja, koja su objektivno moguća u ovim posebno otežanim uslovima odvijanja saobraćaja, te još jednom pozivamo sve vozače i učesnike u saobraćaju na dodatno strpljenje i razumjevanje.