Promocija knjige: Hiljadu grobnica u Bosanskoj krajini 1992-1995

U petak, 26.04.2019. godine, u Muzeju grada Zenica, u organizaciji Kulturnog centra „Karneol“ i Udruženja „Baton“, sa početkom u 18,30 sati,   održat će se promocija jedinstvene knjige, autora Jasmina Odobašića, pod nazivom HILJADU GROBNICA U BOSANSKOJ   KRAJINI 1992-1995.

Ovo je priča o stradanju stanovništva Bosanske krajine u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Danas, kada se na svaki  način pokušavaju izjednačiti žrtva i agresor u Bosni i Hercegovini, te kada se i naučnim metodama pokušava marginalizirati i kriminalizirati časna odbrana BiH, više je nego potreban ovakav herojski poduhvat autora, da jasno i nedvosmisleno  pokaže  istinu o razmjerama zločina koji se  dogodio u Bosanskoj Krajini.

U knjizi je čista faktografija: opis 20 gradova u Bosanskoj krajini, 1132 grobnice, GPS koordinate grobnica, brojevi ekshumiranih, liste identifikovanih, zapisnici o otkopavanju, skice i slike grobnica. Knjiga Jamina Odobašića „Hiljadu grobnica u Bosanskoj krajini 1992-1995“ je, ne samo svjedočanstvo o jednom vremenu, već  jasna i glasna optužba  i  upozorenje protiv svih onih koji nisu pokazali ljudskost kako u periodu od 1992-1995, tako ni danas, kada ne presuđuju genocid ni ondje gdje ga je lahko dokazati.

Ova knjiga je krik savjesti pojedinca protiv neljudskog u nama, ali i poziv za pravdu koja još čeka, jer su zločinci još  nekažnjeni i među nama.