Očekuju se velike gužve na granicama za 1. maj: Preporučuju se sporedni prijelazi

Na mnogim graničnim prijelazima uoči i tokom uskršnjih blagdana vladale su ogromne gužve, a slična situacija se očekuje i za prvomajske praznike.

Očekuje se da će mnogi bh. građani spojiti vikend s praznicima i zaputiti se van BiH, dok će s druge strane zasigurno i mnogi državljani BiH koji žive u susjednim i drugim zemljama u tom periodu krenuti put BiH.

Unatoč velikim gužvama koje u vrijeme praznika vladaju, mali je broj onih građana koji u ovakvim situacijama koriste sporedne prijelaze.

Svima koji odluče posljednjeg dana aprila krenuti ka jugu i koji planiraju koristiti granični prijelaz Doljani, preporuka je da izaberu Gabela Polje, ili da se odluče za Bijaču ili Crveni Grm.

Što se tiče sjevera naše zemlje, zastoji su trenutno višesatni na prijelazu Bosanska Gradiška, ali i na prijelazu Donja Gradina također je velika frekvencija vozila.

Kako navode iz BIHAMK-a, na graničnim prijelazima Bosanski Novi, Izačić, Orašje, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Velika Kladuša duga su zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

Iz ove službe savjetuju građanima koji tokom praznika namjeravaju putovati izvan zemlje ili iz inozemstva dolaziti u BiH da za sve informacije kontaktiraju dežurnu službu na broj 1282 te da koriste kamere koje emitiraju uživo s većine graničnih prijelaza kako bi se uvjerili direktno o stanju i eventualnim gužvama.

Također, preporuka je građanima da izbjegavaju dolazak na granične prijelaze u jutarnjim satima jer su tada najveće kolone te da prije putovanja provjeravaju validnost svojih putnih isprava.