CCI: Čuvajmo planetu zemlju svaki dan

Povodom Dana planete Zemlje Centri civilnih inicijativa (CCI) žele da skrenu pažnju javnosti na sve veći ekološki problem zagađenosti zemlje, neodgovornog odnosa prema prirodi i vodama, te odgovornosti svakog pojedinca u tom smislu.

Istovremeno, pozdravljamo sve ekološke akcije koje se provode tokom mjeseca aprila, uz napomenu da planetu Zemlju moramo čuvati svaki dan.
U cilju podizanja javne svijesti građana o značaju unapređenja zaštite okoliša i energetske efikasnosti u BiH, te očuvanju i poboljšanju zraka, tla i vode, CCI je predstavio 7 mjera koje može svaki građanin da primjenjuje i doprinese očuvanju prirode.
Animirani edukativni video sa 7 mjera dostupan je putem linka http://inicijativa.tv/7-savjeta-ipreporuka-za-unaprijedenje-zastite-okolisa-i-energijske-efikasnosti-u-fbih/
Ovom prilikom posebno bi skrenuli pažnju na problem sve većeg broja divljih deponija u BiH. Centri civilnih inicijativa (CCI) su na osnovu dobijenih podataka od 55 lokalnih samouprava, te zaprimljenih prijava građana putem besplatnog „zelenog alarma“, od početka oktobra 2018. godine, evidentirali preko 1400 lokaliteta divljih deponija širom Federacije BiH, na kojima je deponovano oko 5.000.000 m3 otpada.

Navedeni podaci ukazuju na hitnost rješavanja ovog problema u smislu alarmiranja svih nivoa vlasti za donošenje finansijskih i planskih dokumenata, s ciljem uklanjanja divljih deponija i sanacije područja na kojima se nalaze divlje deponije, remedijacija tla i sprječavanje ponovnog nastanka deponija na tom lokalitetu.

Kako bi unaprijedili sistem prikupljanja podataka o divljim deponijama s terena uspostavljen je „zeleni alarm“, besplatni broj 080 05 05 06, te ovim putem pozivamo građane Federacije BiH da prijave lokalitet i osnovne podatke o divljim deponijama u svojim sredinama i time daju svoj doprinos rješavanju ovog višedecenijskog problema.

Višim nivoom edukacije, kao i mijenjanjem loših navika možemo značajno promijeniti trenutno lošu okolišnu sliku zemlje i tako omogućiti nastavak života za našu djecu i unuke.