Obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka u Ahmićima

Mirnom šetnjom “Put istine i sjećanja” i učenjem Ja-sina na Šehidskom mezarju u Vitezu počelo je obilježavanje 26. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodice, prijatelji i komšije posjetili su u prijepodnevnim satima mezare civila na Šehidskom mezarju u Vitezu, proučili Fatihu i Ja-sin i poručili da se događaji koji su se dogodili prije više od dvije decenije ne mogu i ne smiju zaboraviti.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane Džokeri i Maturice izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Mahir ef. Husić, imam u Ahmićima, kazao je da je poruka obilježavanja 26. godišnjice zločina u Ahmićima “istina i sjećanje”.

Kazao je kako je danas prvi put organizovan i “Put istine i sjećanja” kao dio programa obilježavanja godišnjice zločina u Ahmićima.

Više od 500 učesnika je u jutarnjim satima krenulo sa Šehidskog mezarja u Vitezu, a očekuje se da će u Ahmiće stići u poslijepodnevnim satima.

U Ahmićima se danas obilježava 26. godišnjica od masakra koji su izveli pripadnici HVO-a. Nakon posjete mezarju u Vitezu, članovi porodica i preživjeli će otići u Ahmiće gdje će klanjati podne – namaz u gornjoj džamiji u ovom selu. Nakon toga će biti položeno cvijeće i proučena Fatiha na spomen – obilježju ubijenim stanovnicima Ahmića.