Prezentacija projekta uređenja obala rijeke Bosne uzvodno od Bojinog vira

U sjedištu Gradske uprave Zenica danas je održana prezentacija tehno- ekonomskih analiza projekta regulacije korita rijeke Bosne na dionici od Željezničkog mosta u Lukovom polju do mosta na magistralnom putu M-17.

Projekat u dužini od 1.900 metara obuvatiće uređenje obje strane obale rijeke, jedan je od preduslova za stvaranje Poslovne zone Zenica Jug, a njime će se regulisati i dalja plavljenja voda na tom prostoru.

„Agenciji za vodno područje rijeke Save predložila ga je Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenice, sa kojom smo dosad već dosta toga i uradili  na regulaciji rijeke Bosne od Bojinog vira pa uzvodno, a sada nastavljamo na prostoru Poslovne zone jug“, ističe Sabira Helvida, pomoćnik gradonačelnika Zenice za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove.

„Ukupna vrijednost projekta je 4,5 miliona maraka, investitor je naša Agencija, a radiće se po fazama i prema prioritetima, iskazanim od strane lokalne zajednice“, navodi Mirza Bezdrob, rukovodilac Sektora za realizaciju investicionih projekata u Agenciji za vodno područje rijeke Save.

Izrada glavnog projekta  regulacije rijeke Bosne na prostoru Poslovne zone Zenica Jug očekuje se za mjesec dana. (Vesna Jovanović)