Ambasadorica Slovenije u BiH dobitnica nagrade “Evropski najambasador” za 2018. godinu

Škrbić na sastanku sa ambasadoricom Zoricom Bukinac

Pane Škrbić, predsjednik Evropskog udruženja BH menadžera u Zenici održao je sastanak sa ambasadoricom Slovenije u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Zoricom Bukinac.

Ambasadorica je dobitnik najveće nagrade ,,Evropski Najambasador’’ za 2018. godinu koju dodjeljuje Evropska nezavisna agencija.

Za nagradu ,,Evropska ličost 2019. godine’’, koja će biti dodijeljena 4. jula u Sarajevu, nominovan je predsjednik Slovenije Borut Pahor. Prije predsjednika Pahora ovu nagradu su primili i raniji predsjednici Hrvatske, Bugarske i Crne Gore – Ivo Josipović, Rosen Plevneliev  i Filip Vujanović, te premijeri Vlade Makedonije Zoran Zaev i Bugarske Borisov.

Razgovarano je o daljim mogućnostima  saradnje, o investicijama slovenske privrede u BiH, te o učešću slovenskih privrednika u ovogodišnjim, čertdesetim po redu,  regionalnim Privrednim susretima  4. jula  u Sarajevu, u organizaciji  Evropskog udruženja menadžera  iz Zenice.

Tema tradicionalnog međunarodnog biznis foruma u Sarajevu je ,,Investicije i regionalna privredna saradnja’’, gdje je značajna uloga menadžera  iz Slovenije.

Škrbić je upoznao ambasadoricu Bukinac i o dosadašnjim nominacijama iz Slovenije, pristiglim u Direkciju za ovogodišnju nagradu u Sarajevu.

Za ovu jubilarnu nagradu iz Slovenije su, pored predsjednika Boruta Pahora, nominovani: Enzo Smrekar, predsjednik Uprave Droga Kolinska dd, Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, Aleksander Mervar, predsjednik ELES, Ljubljana, Andrej Ribič, Elektro Ljubljana i Jože Merval, BTC Ljubljana.

Zaključak ovog jednosatnog dogovora ambasadorice Slovenije i predsjednika Škrbića je da se putem Ambasade Slovenije organizuje učešće što većeg broja slovenskih privrednika na ovogodišnjim sarajevskim Privrednim susretima, kako bi se  razgovaralo,  dogovaralo i konkretno  radilo na daljnjoj regionalnoj privrednoj saradnji.