Prije 46 godina zvanično otvoren stadion Bilino polje

foto: facebook NK Čelik Zenica

Iako je stadion Bilino polje završen neposredno pred finalnu utakmicu Srednjoevropskog kupa, 4. oktobra 1972. godine, u kojoj je Čelik pobijedio talijansku Fiorentinu, zvanično otvaranje zeničke ljepotice je bilo 8. aprila 1973. godine kada je Čelik poražen od beogradske Crvene Zvezde rezultatom 0:2, a na tribinama Bilinog polja je bilo oko 30.000 gledalaca.

Postavljanjem sjedalica kapacitet Bilinog polja je 13.600 sjedećih mjesta. U posljednje vrijeme stadion je značajno rekonstruisan i zadovoljava sve UEFA-ine i FIFA-ine kriterije za odigravanje susreta svih nivoa takmičenja.

Nekoliko godina nakon izgradnje, stadionu je dat epitet “najljepšeg stadiona u Jugoslaviji”. Bilino polje ima dimenzije u britanskom stilu sa kvadratnim oblikom, a ne ovalnim, kakav ima Stadion Koševo u Sarajevu.

U svojoj prvoj utakmici protiv Albanije 1995. godine, koristila ga je reprezentacija Bosne i Hercegovine (rezultat je bio 0-0). Zenica je morala čekati pet godina da reprezentacija ponovo odigra utakmicu na Bilinom polju. Reprezentacija BiH dugo nije bila poražena na ovom stadionu, ali 6. septembra 2006. god. doživjela je svoj prvi poraz u Zenici, i to protiv reprezentacije Mađarske, rezultatom 3:1.

izvori: facebook NK Čelik/wikipedia