Sindikat AMZ zbog kašnjenja plata najavio protestni skup za četvrtak

Zbog najavljenog kašnjenja plata u ArcelorMittal Zenica, Sindikat ove kompanije organizovat će protestni skup u četvrtak, 11. aprila, potvrdio je danas Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata.

“Krajnji rok za isplatu plata je srijeda, 10. april, ali prema obrazloženju Uprave kompanije jasno je da se to neće desiti”, konstatuje Kapetanović.

Dodaje da se ovim krši, prošle godine potpisani kolektivni ugovor u kojem je preciziran termin isplate plate, najkasnije do 10-tog u tekućem, za prošli mjesec.

“Našem poslodavcu smo predlagali da radnicima isplati neto platu, a doprinose i poreze naknadno do kraja aprila, ali nije bilo razumijevanja”, kaže Kapetanović.

U odgovoru Uprave zeničkog Mittal-a na najavu protestnog skupa se naglašava, da su razlog kašnjenja isplate plata vanjski faktori na koje kompanije ne može uticati.

-Na to već nekoliko mjeseci upozoravamo i sve nadležne domaće i inozemne institucije u zemlji, ali bez konkretnih akcija s njihove strane.

Menadžment kompanije je svjestan prava radnika da protestom izraze svoje nezadovoljstvo i vjerujemo da će biti zaštićena sva imovina kompanije i njenih radnika, kao što je to bio slučaj i do sada, navodi se u dopisu Uprave upućenom Sindikatu.(Šerif Babić)