Dani vakufa u BiH: U Zenici održan naučno-stručni skup “Socijalni aspekt vakufa”

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici, priredili su danas naučno-stručni skup „Socijalni aspekt vakufa“, kao sastavni dio višednevne manifestacije „Dani vakufa u BiH“, koja je počela sadnjom krompira, odnosno posvećivanja pažnje zemlji, poljoprivredi i poljoprivredniku, u Janji 2. aprila, a završit će Okruglim stolom u Travniku 13. aprila.

Današnja konferencija u Zenici, sa vrlo respektabilnim predavačima, prema riječima prof.dr. Halila Mehtića, dekana IPF-a, iz raznih uglova rasvjetlit će ovu oblast i ponuditi konkretne zaključke i rješenja kako bi se doprinijelo unapređenju socijalnog aspekta vakufa i Vakufske direkcije IZ u BiH.

prof. dr Halil Mehtić, dekan IPF Zenica

Cilj nam je kroz različite socijalne, ekonomske, naučno-obrazovne, humanitarne i socijalne aspekte sagledati značaj i ulogu vakufa, te kroz različite aktivnosti i projekte animirati sve građane o ulozi i značaju zemlje kao Božijeg dara, te uputiti poziv svima koji imaju perspektivne zemljišne parcele da se posvete zemlji i ulože u poljoprivredu, jer zemlja nikada nije izdala, pojasnio je Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ BiH.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ BiH

Partner devetih Dana vakufa u BiH je Kuvajt, a uz pomenute Janju, Zenicu i Travnik, realizovat će se još na području Goražda, Zavidovića i Kiseljak.

– Mi tražimo povrat vakufske imovine i donošenje Zakona o restituciji, borimo se da se sve ono što je uzurpirano i nacionalizovano u proteklim sistemima stavi u funkciju običnog građanina, a u tom smilsu je i ovaj skup u Zenici. Od svih oduzeti vakufa Islamska zajednica je za potrebe svojih vjerskih institucija koristila svega 7 posto vakufa, za obrazovanje isto tako, a najveći dio je bio uvakufljen za potrebe socijalno-nezbrinutih kategorija društva, i zbog toga od države tražimo da nam u prvom planu vrati neperspektivnu vojnu imovinu, koje je veoma mnogo širom BiH, a zbog toga je i ova maniestacija Dani vakufa, zaključuje Zajimović. (S.G.)