Pročitajte izmjene u novom Pravilniku o vozačkoj dozvoli

Novi Pravilik o vozačkoj dozoli, koji je na snazi od 5. februara ove godine, propisuje proceduru oduzimanja i poništavanja vozačke dozvole za vozače koji su prvi put stekli pravo upravljanja motornim vozilom kategorije B, a u toku dvije godine skupili četiri kaznena boda. Takvi vozači polagaće ispite ispočetka, dok im se priznaje prethodna obuka.

Pomoćnik ministra za nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona za oblast saobraćaja, Mehmed Mustabašić, napominje da je još Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja iz 2017. predvidio mogućnost poništavanja vozačke dozvole za ovu kategoriju vozača, ali se u većini područja, izuzev u Sarajevskom kantonu, do donošenja novog Pravilnika, ovi propisi nisu primjenjivali.

Tako je u toku ove godine u zoni odgovornosti ovog ministarstva, koje obuhvata i Općinu Visoko, administrativno u Kantonu Sarajevo, ukupno 15 mladih vozača početnika izgubilo pravo na upravljanje motornim vozilima (iz Zenice njih pet, iz Visokog šest, Breze jedan, Maglaja dva i iz Bugojna koje je također pod nadzorom kantonalnog ministarstva obrazovanja jedan takav vozač).

Problem je što ovaj pravilnik ne precirira kako u slučaju oduzimanja vozačke dozvole, treba postupati prema prema takvim vozačima, ukazuje Mustabašić.

„Mi imamo jedan pravilnik o načinima organizacije predavanja i posljedicama koje proizilaze iz nepoštivanja saobraćajnih propisa, donesen još 2013. godine, koji propisuje oduzimanje dozvole na godinu dana vozačima koji su tokom 12 mjeseci prikupili deset kaznenih bodova.  Za takve vozače precizirani su postupci na koje se upućuju kako bi vratili pravo na upravljanje motornim vozilom, koji podrazumijevaju predavanja iz poznavanja propisa, pa čak i psihološke testove. Na ovaj novi pravilnik moraće se donijeti izmjene, koje će definisati šta sa vozačima početnicima, kojima je oduzeta vozačka dozvola“, kaže Mustabašić, dodajući da se još niko od 15 vozača koji su po ovim pravilima izgubili pravo na upravljanje motornim vozilom nije prijavio za ponovno polaganje ispita.

Dodao je da novi Pravilnik o vozačkim dozvolama jeste restriktivan, ali i da će sigurno doprinijeti sigurnosti u saobraćaju, s obzirom da su i prema zvaničnim podacima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, najveći broj udesa skrivili mladi, još neiskusni vozači.

„Imamo mladih vozača koji su na samom početku sakupili osam do deset kaznenih bodova, tako da im je ova mjera, iako restruktivna, dobra poruka: zbog prekršaja u saobraćaju mogu ostati bez svega u šta su uložili puno truda i novca“, kaže  Mehmed Mustabašić, pomoćnik ministra za nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona za oblast saobraćaja.

Ovim pravilnikom preciziran je i postupak zamjene strane vozačke dozvole, uz pojednostavljenje administrativnih procedura, propisan je rok od tri mjeseca do kada se nakon položenog vozačkog ispita treba predati zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, donesena su pravila za fotografiju za osobe koje iz vjerskih razloga nose šešir, kapu ili maramu, za polaganje ispita na vozilu sa automatskim mjenjačem i tako dalje.

U završnoj fazi je i Pravilnik o tehničkim pregledima vozila sa procedurama prilikom registracije vozila. (Sanja Stević)