Panel diskusija o prevenciji korupcije u obrazovanju

Panel diskusija

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije u saradnji sa Univerzitetom u Zenici i uz podršku OSCE-a, priredio je danas u Zenici panel diskusiju o prevenciji korupcije u obrazovanju, s ciljem edukacije studenata o društvenim uzrocima i posljedicama koruptivnih aktivnosti i njihovog uključivanja u borbu protiv korupcije u obrazovanju.

Član Tima za borbu protiv korupcije, prof. dr Esad Delibašić, podvukao je značaj prevencije koruptivnih djela, kroz uklanjanje svih njihovih uzroka. On je podsjetio da je ovom timu u nadležnosti izgradnja sistema sveobuhvatne i dugoročne prevencije korupcije, kroz stvaranje akcionih operativnih planova i planova integriteta u svim segmentima društva, te da je ovo tijelo u protekle dvije godine zaprimilo nekoliko prijava o navodnim koruptivnim radnjama u oblasti obrazovanja, koji su proslijeđeni nadležnim tijelima na procesuiranje. Rekao je da članovi Tima za borbu protiv korupcije ne uzlaze u analizu prijava, ne otkrivajući o kakvim se prijavama radi.

Predsjednik Tima za monitoring i koordinaciju operativnog plana i plana integriteta za borbu protiv korupcije na Univerzitetu u Zenici, doc. dr Ajdin Huseinspahić, izjavio je kako je na ovom univerzitetu uspostavljen odgovarajući okvir za detekciju koruptivno-neuralgičnih tačaka, koji podrazumijevaju nadzor nad upisom i ocjenjivanjem studenata, nad javnim nabavkama, internim i eksternim revizijama, te izborom u zvanje nastavnika, kao i prijemom vanjskih saradnika.

Mogu se pohvaliti da smo donijeli Pravilnik o izboru zvanja, koji je potpuno objektivizirao napredovanje nastavnika. To je primjer dobre prakse koji može poslužiti i organima uprave koji žele reformu. Potpuno objektiviziranje kriterija je dobar korak koji je rezultirao ne samo akreditacijom, nego i reaktiviranjem akreditacije Univerziteta u Zenici, kazao je Huseinspahić, istakavši kako Tim za sada nema indikatora o korupciji ni u jednoj od ovih oblasti.

U panel-diskusiji su učestvovali i predstavnici rukovodstva Unije studenata Univerziteta u Zenici.

Studenti ne znaju osnovne pojmove korupcije, ne znaju šta povređuje etički kodeks Univerziteta. Stoga je jako dobro da se studenti i na ovaj način upoznaju kako prepoznati koruptivne radnje i razumiju u kojem smijeru trebaju djelovati, izjavio je Denis Vejzović, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici.

U današnjoj panel diskusiji o prevenciji korupcije u obrazovanju učestvovali su u najvećem broju studenti Pravnog fakulteta. (S. Stević)