U akciji SIPA-e uhapšeno 30 osoba zbog šverca zlata i srebra

Ilustracija
Osumnjičene osobe se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Akcija je započeta 6. marta, a i danas se nastavljaju pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičena lica na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

U dosadašnjem toku akcije, pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potiču iz krivičnih djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret. Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija “Zlatni karat” koja se realizuje po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti policijskih službenika SIPA-e.

Istraga se odnosi na krivična djela organizovanog kriminala, u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenja, organizovanja grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe,pranja novca, nedozvoljenog skladištenja robe, poreske utaje ili prevare i krivotvorenja znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova.