Upozorenje o poduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara

Uz početak proljeća i perioda priprema poljoprivrednika za radove na posjedima, Kantonalna uprava za šumarstvo upozorava na zabranu loženja otvorene vatre u šumama i na zemljištu od njih odaljenom manje od 150 metara.

Građani su pozvani na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegla opasnost od šumskih požara.

Imajući u vidu činjenicu da paljevine, usljed nepažnje, često izmaknu kontroli i pretvore se u požare s velikim posljedicama, iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalne uprave za šumarstvo apeluju na građane da izbjegavaju spaljivanje biljnog otpada, suhe trave i niskog rastinja, kao načina krčenja i uređenja njiva i posjeda.

Građani se podsjećaju da svojim nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbjednost drugih ljudi i imovine.

U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta. Stoga očekujemo pomoć ostalih institucija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta, nevladinih organizacija i pojedinaca da podrže ovaj apel. U cilju sprječavanja nastajanja i širenja požara, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će u narednom periodu pojačati aktivnosti na kontroli ovih radnji, najavljeno je iz Ministarstva poljnoprivrede Zeničko-dobojskog kantona. (S.S.)