69. rođendan Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica, kao jedna od najvećih i značajnijih umjetničkih organizacija u Bosni i Hercegovini, zvanično je osnovano početkom 1950. godine, pod tadašnjim nazivom Oblasno narodno pozorište Zenica.

Prva pozorišna predstava koju je produciralo novoosnovano bh. narodno pozorište bila je „Duboko je korijenje“ američkih autora Jamesa Gowa i Arnauda D'Usseaua i u režiji Evgenija Simonova, čija je svečana premijerna izvedba bila upriličena 25. februara 1950. godine, što se i uzima kao zvanični datum kada se obilježava rođendan ove teatarske ustanove. Od svog osnivanja, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je producirano 730. predstava u samostalnoj produkciji ili u okviru koprodukcijskih projekata, čime su ostvareni značajni oblici nacionalne, regionalne i  međunarodne umjetničke saradnje što je oduvijek bila osnovica rada ove ustanove.

U svojoj bogatoj teatarskoj historiji, Bosansko narodno pozorište Zenica je bivalo mjesto susreta svih generacija i zbog šezdesetosmogodišnjeg postojanja njegovog važnog segmenta Dječije, omladinske i lutkarske scene i Dramskog studija u  okviru kojeg su odgajane generacije ljubitelja teatra i teatarske umjetnosti, a neki od njih su danas i članice i članovi ansambla Bosanskog narodnog pozorište Zenica. Pored teatarske produkcije, Bosansko narodno pozorište Zenica je u svojih 69 godina postojanja djelovalo i kao organizator ili suorganizator niza drugih formi projekata, kao što su promocija knjiga, promocija književnih edicija i časopisa, okruglih stolova, koncerata, izložbi, te sličnih sadržaja. Već 18 godina u organizaciji ove teatarske kuće se održava i jedini festival nacionalne dramaturgije, koji zauzima važno teatarsko mjesto u zemlji i regionu – Festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra. Pored ovog Festivala, u organizaciji Dječije, omladinske i lutkarske godine, već pet godina se realizira i Internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, koji okuplja djecu i mlade širom zemlje i regiona. Važno je, također, napomenuti da je Bosansko narodno pozorište Zenica koordinator Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra za BiH, čime ujedinjuje sve bh. gradove u jednom danu, odnosno noći i zajedno sa 12 evropskih zemalja slavi teatar svake treće subote mjeseca novembra. U posljednjih nekoliko umjetničkih sezona, BNP Zenica je gostovalo na svim značajnijim regionalnim i međunarodnim pozorišnim festivalima u BiH, kao i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Austriji, Sloveniji, Turskoj, Švicarskoj, Italiji, a samo u posljednjih pet godina osvojilo gotovo 100 nagrada i priznanja za svoje umjetničke projekte i angažirane umjetnike.

Ove godine Bosansko narodno pozorište Zenica je odlučilo da se značajnijim događajima ne obilježava 69. rođendan, izvan redovnih programskih aktivnosti. Naime,  svi planovi te vrste su u znaku priprema za jubilarnu 70. umjetničku sezonu ove teatarske ustanove, koja će u potpunosti biti u znaku obilježavanja ovog jubileja. Ipak, trenutno dio ansambla zeničkog BNP-a radi na pripremi nove predstave „Ljudožderka“, prema tekstu mlade autorice Lejle Kalamujić i u režiji Lajle Kaikčije, čija je premijerna izvedba planirana za 21. mart. Također, 4. marta višestruko nagrađivana predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Mirjane Karanović će imati svoje izvođenje u Beču u okviru uspostavljene redovne saradnje sa tamošnjom Baosanskohercegovačkom kulturnom platformom. Pored najavljenih premijera i gostovanja, Bosansko narodno pozoršte Zenica provodi i intenzivne aktivnosti za realizaciju novih gostovanja i festivalskih učešća u zemlji i inostranstvu.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica