Federalno ministarstvo zaštite okoliša i turizma podržava “Green Cities Action Plan”

Predstavnici Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica, lokalni konsultanti ENOVA i pWc BiH s ciljem realizacije projekta Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) “Green Cities Action Plan” održali su radni sastanak u kabinetu federalne ministrice okoliša i turizma dr.Edite Đapo.

Glavna tema sastanka kojem su osim ministrice Đapo prisustvovali pomoćnik ministrice Stjepan Matić i stručna saradnica za okolišne dozvole Suada Numić, bilo je privredno društvo “ArcelorMittal Zenica”, kao najveći zagađivač na području Grada Zenica.

Arcelor Mittal Zenica ima okolišnu dozvolu sa termin planom realizacije mjera zaštite okoliša i svođenja emisije zagađujućih materija u granične vrijednosti, koje je u obavezi poštovati. Razgovano je i o vrijednostima emisija u zraku i vodi, aktivnostima ArcelorMittal prema okolišnim dozvolama, o deponiji industrijskog otpada Rača i drugim pitanjima važnim za stanje okoliša u našem gradu. Lokalnim konsultantima ovom prilikom na raspolaganje su stavljeni svi potrebni dokumenti, zbog čega se na iskazanoj podršci u realizaciji projekta “Green Cities Action Plan” zahvaljujemo Federalnom ministarstva zaštite okoliša i turizma na čelu sa ministricom Đapo.