FOTO: Zenička folklorna grupa se vratila iz Abu Dabija, u mjesec dana održali 136 nastupa

Festival folklora i plesa u Abu Dabiju, Sheik Zayed Heritage, koji organizira najveća Fonadacija u UAE „Kalifa“, završen je prije nekoliko dana, a bh.grupa koja je mjesec dana boravila u glavnom gradu Emirata, stigla je u svoju državu i svoj grad Zenicu.

Riječ je o članovima folklornih grupa BZK Preporod i KUD Željezara Zenica, tima kojeg je na Bliskom Istoku predvodio Nazif  Džidić, nastavnik i koreograf folklora u Preporodu. U Abu Dabi su otišli zahvaljujući privatnoj liniji; naime ambasador BiH NJ. E. Šerif Mujkanović je prijatelj iz studentskih dana sa Zahidom Šišić, članicom UO Preporoda. Tražio je od nje da mu nakon nastupa folklora s Pala na istom Festivalu predloži folklornu grupu koja igra sve narodne igre i ima nošnje.

„Meni je bila čast da predložim folklor Preporoda i koreografa Džidića, koji je ne samo odličan koreograf, već i pedagog. Da odlično čuva našu djecu uvjerila sam se prije nekoliko godina na sličnom festivalu u Ankari“, – kaže Šišić.

A da je zaista bitno s kim poslati mlade ljude u daleke zemlje, govori i situacija koja je zadesila našu grupu po dolasku u Ujedinjene Arapski Emirate.

„Prvo smo bili iznenađeni brojem nastupa koje trebamo održati. Svaki dan po nekoliko nastupa od 30 minuta, i svaki dan defile kroz festivalski gradić, izgrađen 40-ak kilometara od Abu Dabija, a u dane vikenda, kod njih je to petkom i subotom, duplo više nastupa. Ukupno smo za 30 dana imali 136 nastupa. Međutim, nakon pet – šest dana dobili smo tu bolest (virus) zbog promjene klime. Jako smo se svi loše osjećali, mene su čak htjeli zadržati u bolnici, ali smo nekako izdržali i uradili sve što se od nas očekivalo“,  – priča nam još pomalo umoran Nazif Džidić, koji je u srijedu sa svojom foklornom grupom stigao u Zenicu. U Preporodu su ih dočekali s dovoljnom količinom toplih pita, jer su kaže predsjednica Amna Sofić, cijelo vrijeme govorili kako su se zaželjeli tog bosanskog jela.

„Vjerujte namirisao sam burek, već dolje na ulazu u Preporod. Hrana u Abu Dabiju nije loša, ali za lokalno stanovništvo. Nama nije baš odogovarala, pa smo se snalazali nekako i uzimali ono što nama odgovara. Međutim, hrana je manje važna, važno je to što smo naš grad i našu državu predstavili, zaista, u najboljem svjetlu, što smo upoznali novu kulturu, kao i vršnjake iz mnogih zemalja svijeta. Impresija su nam bile i građevine i dakako, klima“, – priča nam Haris Džanan, član Folklorne sekcije BZK Preporod Zenica i učesnik Festivala folklora i plesa Sheik Zayed Heritage Abu Dabi.

„Pripremili smo četiri narodne igre u ukupnom trajanju od 30 minuta. Dvije muslimanske narodne igre, jednu hrvatsku i jednu srpsku. Međutim kad smo shvatili da imamo nastupe nekoliko puta u popodnevnim i večernjim satima, uvježbali smo još šest igara i dvije sevdalnike. Imali smo nastup i na press sceni odakle je tamošnja televizija prenosila uživo program. Također, predstavnici Ambasade BiH u UAE su redovno bili s nama u kontaktu i posjećivali nas više puta u tih mjesec dana“, – kaže Džidić.

Svi učesnici iz bh. folklorne grupe dobili su od organizatora Festivala zahvalnice za učešće u ovoj svjetskoj smotri folklora i plesa, u kojoj su učestvovali predstavnici  26 zemalja svijeta. (Alma Huskić)