Nova prilika za poljoprivrednike, predstavljen program uzgoja zelenih feferona

Njemačka firma „Karl Kune „ u saradnji sa Gradskom upravom Zenice, danas je poljoprivrednim proizvođačima sa ovog prostora održala prezentaciju svog rada i planove otkupa za ovu godinu, sa akcentom na program uzgoja zelenih feferona.

„Naša firma je jedan od najvećih kupaca povrća u Evropi, a poslovnu jedinicu od pretprošle godine imamo i u BiH, u Kozarskoj Dubici, dok je otkupna stanica u Kaknju“, – navodi Elmir Čeliković, agronom u firmi „Karl Kune“, ističući da osim dosadašnje podrške u proizvodnji i otkupu kornišona i hrena u našoj zemlji, saradnju sa poljoprivrednicima žele proširiti i na proizvodnju zelenih feferona, čiji otkup garantuju po cijeni od 0,90 maraka po kilogramu.

Uz otkup nude i pomoć u finansiranju repromaterijala, kao što je sistem za navodnjavanje, zaštitna sredstva, đubriva, mreže, folije i ostalo, u vrijednosti sa sadnim materijalom do 1.900 KM po dulumu, što će kooperanti vraćati kroz otkup feferona.

„Po mom iskustvu, ovo je zaista dobar projekat,  jer je dosad realizovan u Busovači i vrijedno radeći, jedna porodica, ukoliko ne mora plaćati berače u sezoni, može zaraditi otprilike oko 3.000 maraka“, – komentariše Mujo Garanović, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK.

Zasnivanje prozvodnje zelenih feferona vrši se na površini do 2 duluma, a moguće i preko toga, uz novčano učešće poljoprivrednika. (V. Jovanović)