Dodjelom nagrada završen 4. Festival edukativnog teatra IFET 2018.

Dodjelom nagrada završen je četvrti Internacionalni festival edukativnog karaktera IFET 2018. godine, kao i deseta smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko – dobojskog kantona.

U kategoriji vrtića nagradu za likovnost je dobila Privatna predškolska ustanova „Abakus“, za igrokaz Crvenkapica i vuk, a nagradu za kolektivnu igru vrtić Hud Hud iz Zenice. U kategoriji škola i institucija nagrađeno je nekoliko škola. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Ninian Škiljo, iz prve osnovne Montesori škole, i Ishak Varupa iz Osnovne škole Edhem Mulabdić, a za najbolju glumicu izabrane su Ema Bašić iz Druge osnovne škole iz Zavidovića i Ena Delibašić iz Kaknja. Za najbolju predstavu desete Smotre dramskog stvaralaštva vrtića i škola izabrana je predstava Zmajevo putovanje oko svijeta, Prve osnovne Montesori škole iz Zenice.

Prvi put ove godine Bosansko narodno pozorište u Zenici dodijelio je i nagrade žirija. Nagrada „Daska koja život znači“ dodijeljelna je Mariji Novaković za ulogu putnice Maje u predstavi „Izmislionica u selu Pričevac“ u produkciji Teatra Kabare iz Tuzle. Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Saša Latinivić za ulogu profesora u predstavi „ Kako je otkriveno letenje“, u produkciji Pozorišta mladih Novi Sad, a nagrada za najbolju predstavu četvrtog IFET-a dodijeljena je predstavi „Hannah i Hanna“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta, Dječija, omladinska i lutkarska scena. (B.D.)