Situacija u NK Čelik i dalje daleko od dobre, klupski račun još blokiran

Zenički nogometni premijerligaš Čelik, koji je 24. jula ove godine potpisao ugovor s Poreznom upravom Federacije BiH o reprogramu duga na period od 10 godina, uprkos svim naporima još nije uspio deblokirati klupski račun, izjavio je direktor tog kluba Ismet Đugum za Fenu.

Račun smo pokušavali deblokirati i prije potpisa ugovora s Poreznom upravom FBiH, kao i nakon toga, ali još uvijek imamo 10-ak potražilaca koji nas blokiraju. Bilo ih je i znatno više, preko 100, ali ovih 10-tak još nismo uspjeli riješiti niti s njima postići dogovor” rekao je Đugum, koji napominje kako su uložili puno energije i vremena da smanje dugove.

Dodao je da se radi o dugu kojeg ne želi prihvatiti ni turski investitor Aydin Oglun niti Grad Zenica, jer je Grad preuzeo obročnu otplatu poreznog duga na mjesečnom nivou u visini nešto više od 21 hiljadue KM.

“Grad redovno izmiruje obaveze koje je preuzeo za porez, ali dug prema dobavljačima mora sanirati klub iz sopstvenog poslovanja. Naravno, kako se mora finansirati pogon i redovno tekuće poslovanje, to nije lako uraditi u tako kratkom periodu. Zato smo i ovim potražiocima nudili način izmirenja, na koji oni, do sada, nisu pristali. Još uvijek se nadamo da ćemo se uspjeti dogovoriti, kako bismo napokon deblokirali račun” rekao je Đugum, koji ipak ne želi spominjati visinu duga niti imena firmi i pojedinaca kojima su dužni i koji drže u blokadi. Ne bi bilo korektno da im spominjemo imena, jer to su ipak prijatelji kluba i firme koje su pomogle da Čelik uopće opstane i do sada.

Nudili smo im da uđu u Upravni odbor, kako bi mogli imati uvid u rad kluba te kada se steknu uslovi i naplatiti svoja potraživanja – objašnjava Đugum, ali dodaje kako ti potražioci nisu izrazili spremnost da aktivno sudjeluju u radu kluba.

IZVOR: SPORT CENTAR