Podjela trakica i aparata za mjerenje šećera za četrdeset oboljelih

Za četrdeset članova Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica, mlađih od 18 godina, ove i naredne dvije srijede, organizovana je podjela po 150 trakica i aparat za mjerenje nivoa šećera.

Nabavku je podržalo Federalno ministarstvo zdravstva, a obezbjeđene su putem Saveza udruženja dijabetičara ZDK. Kako kažu, na ovaj način nastoji se pomoći oboljelim od dijabetesa, ali i animirati na stalne kontrole nivoa šećera u krvi i učlanjenje u Udruženje. Ovoj podjeli predhodio je, krajem prošlog mjeseca , 4. dijabetes dječiji kamp, održan u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići kod Olova, kojem se odzvalo 60 učesnika – djece s roditeljima, a organizovalo ga je, kao i ovu podjelu trakica i aparata  Savez udruženja dijabetičara ZDK.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u svijetu za ovu i iduću godinu je “Obitelj i dijabetes”. Kako ističu u zeničkom Institutu za zdravlje i sigurnost hrane,  i Savezu udruženja dijabetičara ZDK, kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i sudjelovanja cijele obitelji u organizaciji normalnog života dijabetičara, ali i prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. Predviđa se da će u svijetu biti 313 miliona dijabetičara do 2040. godine.(Z.Ramić)