Zenička umjetnička društva nastupala u Turskoj

GUD Filigran i KUD Željezara iz Zenice boravili su od 21. do 28. 09.2018 godine u posjeti Republici Turskoj, u pokrajini i istoimenom gradu Čanakale.

Ova pokrajina je poznata po velikoj bitci koja se vodila u prvom svjetskom ratu poznatoj kao bitka na Galipolju. Domaćin, grad Lapseki, ih je pozvao u posjetu u povodu 25.novembra dana ovog grada. U toku posjete članovi društava su obišli spomen obilježje na Galipolju i samo Galipolje. U sklopu proslave dana grada Lapseki, održano je više nastupa u mjestima ove pokrajine kao što su Ecebat, Behramli, Alchitepe, Čanakale, a centralna manifestacija je održana u  Lapsekiju, gdje su se folklorni ansamli Filigrana i Željezare, i instrumentalni ansambl Željezare, predstavili spletom narodnih igara i kola, a vokalni solista KUD-a Željezara, Dževad Mustafić, je izvodio sevdalinke i narodne pjesme iz Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom domaćini su se potrudili da nas upoznaju sa zajednicom bošnjaka, koji su se doselili iz Bosne, i oni ili njihovi potomci žive diljem ove pokrajine, a kojima je također izveden prigodan program, navode iz zeničkih umjetničkih društava.