Stižu rekordno hladni dani

Hladni val sa sjevera koji će u naredna tri dana zahvatiti Europu, mogao bi donijeti prvi obilniji snijeg ove jeseni.

Alpe je već zahvatio u nedjelju pa je snijeg zabijelio zapadne i sjeverozapadne dijelove na 2.500 metara nadmorske visine, a danas i one nešto niže predjele.Zabijelit će se i slovenske Alpe na visini oko 2000 metara, a očekuje se oko 20 centimetara snijega.Nakon toga stiže novi hladni val koji bi od srijede trebao zahvatiti naše krajeve i istočnu Europu.

Sunčevih pjega nije bilo u gotovo svim prethodnim mjesecima 2018., a ultraljubičasto zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reagiraju i da velike hladnoće tek dolaze.

Jasan je trend hlađenja“, kaže Martin Mlynczak, iz NASA-inog istraživačkog centra Langley i dodaje: “Visoko iznad Zemljine površine, blizu ruba svemira, naša atmosfera gubi toplinsku energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji otkako se počeo istraživati svemir prije 60 godina.”

Ove podatke otkrio je instrument “Cyber”, na NASA satelitu Timed, koji prati emisije ugljičnog-dioksida (CO2) i dušikovog oksida (NO), dvije supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom balansu zraka od 100 do 300 kilometara iznad površine našeg planeta. Mjerenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, “Cyber” može utvrditi toplotno stanje plina na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji znanstvenici nazivaju termosfera.

“Termosfera se uvijek hladi tijekom sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji cunčev ciklus utječe na našu planetu”, objašnjava Mlynczak.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promjena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlynczak kaže da bi se to moglo dogoditi za nekoliko mjeseci.

Nedavne studije Mlynczaki njegovih suradnika, grafički prikazane, pokazuju da stanje termosfere varira zavisno od sunčevih ciklusa, a varijacije se mogu opisati uz pomoć pet jednostavnih izraza: “vrlo hladno”, “hladno”, “neutralno”, “toplo” i “vrlo toplo”. Sada dolazi period “vrlo hladno”. ( N1, B92)