Raste interes za plemenitu pasminu bosanskog brdskog konja

Iako već duže vrijeme uzgajivači bosanskog brdskog konja u Federaciji BiH vode borbu za spas ove stare autohtone pasmine koja je do prije samo nekoliko godina bila na rubu nestanka, stanje u organiziranom i selekcijskom uzgoju polako se stabilizuje, a istovremeno raste interes za ovu plemenitu pasminu, kazali su Feni u Međunarodnom udruženju uzgajivača bosanskog brdskog konja.

“U ovoj godini imali smo 18 novih ždrijebadi, što je iznad svih očekivanja, tako da sada u Federaciji BiH imamo 62 grla uzgojena u čistoj krvi i uz primjenu strogih selekcijskih kriterija”, kazao je Feni predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja i vlasnik ergele “Žiga” Enver Žiga.

Naglasio je kako se “stalno javljaju ljudi koji bi željeli da počnu sa uzgojem ove pasmine i koji traže savjet u pogledu nabavke i smještaja konja”.

“Interesantan je slučaj obitelji Batinić iz Begovog sela kod Kupresa gdje su trojica braće sa članovima svojih porodica odlučili da krenu sa formiranjem ergele kao familijarnog dobra”, kazao je Žiga dodavši kako je on “iz svoje ergele obećao četiri ovogodišnja ždrijebeta koja će voditi kada prestanu dojiti”.

Također, kako je kazao, obećao je dva mlada konja Amiru i Azri Bekiću sa Ilidže, koji imaju vrlo ozbiljne planove u pogledu uzgoja.

Žiga je napomenuo da u Federaciji BiH aktivno rade četiri ergele: “Žiga” u Visokom, “Jezero” u Jablanici, “Srca” u Ajdinovićima i “Sava” u Orašju, te da ima i nekoliko manjih uzgajivača.

Dodao je da “nije moguće nabaviti čistokrvne konje izvan ove četiri ergele”.

“Ipak smo obezbijedili jednu dvogodku za Pericu Džeku iz Livna, zatim jedna kobilica treba da ide Vladi Rašiću iz Gruda i po jedno muško i žensko ždrijebe u okolicu Mostara”, kazao je Žiga.

Prema njegovim riječima, napori koje čine u Udruženju i medijska pažnja koju imaju su dali rezultate, te je javnost saznala za vrijednost bosanskog brdskog konja, za opasnost od njegovog nestanka i za borbu koju godinama Udruženje vodi za njegov spas.

Žiga je istakao da je “od prošle godine Federalno ministarstvo poljoprivrede uvelo novčane poticaje za uzgoj bosanskog brdskog konja, koji će koliko-toliko pomoći uzgajivačima jer uzgoj zahtijeva finansijska sredstva a prihodi su nikakvi ili mali”.

“Za očekivati je da će trend interesovanja za bosanskog brdskog konja i dalje rasti i da će se povećavati i broj grla i broj uzgajivača. Sve ovo na prvi pogled ne izgleda tako značajno, ali ako uzmemo u obzir činjenicu da smo u FBiH 2011. godine imali svega nekoliko konja uzgojenih u čistoj krvi tek onda možemo shvatiti pravu dimenziju do sada učinjenog”, mišljenja je Žiga. (FENA)