Korisnici iz RS-a i Hrvatske više ne moraju slati potvrde o životu

Iz Federalnog zavoda MIO/PIO obavještavaju korisnike koji prebivaju na području Republike Hrvatske i bh entiteta Republika Srpska, da više nisu u obavezi Federalnom zavodu dostavljati potvrde o životu.

Naime, kako je u sustav razmjene podataka preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u potpunosti pouzdan, rukovodstvo Federalnog zavoda odlučilo je korisnike s područja RS-a osloboditi obveze slanja potvrde o životu. Ubuduće ćemo činjenicu smrti korisnika utvrđivati putem razmjene podataka sa spomenutom državnom agencijom, navode iz Zavoda.

Također, u vezi s korisnicima mirovine iz Federalnog zavoda koji su nastanjeni na području Republike Hrvatske, činjenicu smrt će utvrđivati putem razmjene podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO), te se stoga korisnici s područja RH oslobađaju obaveze slanja potvrde o životu.

Inače, potvrda o životu služi kao dokaz da je korisnik mirovine živ i nije stupio u radni odnos, te slanje iste ostaje obveza svim korisnicima koji žive izvan Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Potvrda o životu šalje se jednom godišnje, na kraju godine, i kao takva omogućava nesmetano korištenje prava na mirovinu tijekom godine koja slijedi.