Foto priča: „Batonove priče“ u Šijama i Jelahu

U okviru manifestacije “Dani sjećanja” koju mještani Šija organizuju već desetu godinu, utorak večer, u 17,30, održana je promocija knjige “Batonove priče”.

U organizaciji Udruženja građana  KPS „Baton“ Zenica i predstavnika organizacionog odbora manifestacije, na čelu sa doc.dr. Rifatom Sejdinovićem i Ševalom ef. Delićem, promociji su prisustvovali brojni mještani, te ispunili školski prostor do posljednjeg mjesta.

Nakon uvodnog obraćanja doc.dr. Sejdinovića i riječi dobrodošlice, te himne “Jedna si jedina” o knjizi su govorili: Sinan Gluhić, novinar i glavni urednik TV Zenica, jedan od junaka “Batonovih priča” i mr.sci. Amir Ismić, junak i urednik knjige, inače predsjednik KPS „Baton“.

Ajla Gluhić, Ajša Luković, uz pomoć svojih vršnjakinja, inače vrsnih muzičara, Amine Džinalić iz Visokog, Nafije Ibrišimović iz Ilijaša, te moderatorice promocije Belme Dedić, bile su razasuti biseri koji su plijenili pažnju publike i svojim nastupima oduzimale dah.

Na kraju se obratio i sam autor Said Šteta, odajući posebnu zahvalnost što jedno malo mjesto čini planetarno važan posao, a to je njegovanje uspomene na našu prošlost kao nauk generacijama koje će tek doći.

Ponovo je autor ukazao na istinu zapisanog u knjizi, gdje nema poziva na mržnju, nema mitova i laži, osim istine o junacima rata, junacima života i kako ih nazva junacima ljubavi. Jer njihova ljubav spram domovini Bosni i Hercegovini, kroz podizanje veoma zdravih porodica, uspješne djece koja nižu svoje upsjehe kako u školi tako i van nje, svijetao je primjer borbe za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Već u 19,30 isti učesnici su predstavili knjigu mještanima MZ Jelah, koja je u saradnji sa  JU “Opća biblioteka Tešanj” a u okviru manifestacije “Jelaško kulturno ljeto” po prvi put u svoj program uvrstila u program promociju knjige.

Ono što je na obje promocije bitno istaći jeste emocija, koja se poput julskih kiša slivala niz lica posjetilaca, što potvrđuje da “Batonove priče” nisu samo knjiga, već projekat koji iz dana u dan poprima na značaju i dobiva pozive sa više strana. Uzdasi zahvalnosti prisutnih i cvjetovi Srebrenice na grudima promotora i autora knjige, obasjali su i ovu julsku noć u tešanjskom kraju.

Redakcija KPS “Baton”