Naša stranka: Inicijativa za obnovom Parka sjećanja “Mustafa Omanović”

Park sjećanja „Mustafa Omanović“, u zeničkom naselju Babina Rijeka, biće obnovljen i oplemenjen novim sadržajima. Rezulat je to inicijative vijećnica Sanja Renić iz Naše stranke, podnesene na aprilskoj sjednici Gradskog vijeća, a na prijedlog borca za ekologiju i profesora Akifa Smajlovića.

Ovaj park je jedinstven u svijetu, jer je posvećen jednom od osnivača savremene ekološke misli i pokreta u BiH, a u njemu su zasađena stabla posvećena poznatim bh. i svjetskim ekolozima, dobitnicima Nobelove nagrade…

„Park je formiran prije sedam godina, i to kao znak sjećanja na profesora Omanovića, naučnika, ekologa, humaniste i autora 26 knjiga. U parku su i stabla posvećena akademiku Sulejmanu Redžiću, bivšem potpredsjedniku SAD-a i nobelovcu, Al Goru, zatim Vagnari Mati, također dobitnici Novelove nagrade, zaslužne za „Zeleni pojas“, koji je zasadio više od 300 miliona stabala. Od nadležne Gradske službe tražimo da se za vrijeme jesenje sadnje zasade nove vrste drveća i biljaka, da se uz stara i nova stabla stave natpisi s njihovim imenima na latinskom i bosanskom jeziku, ali i da se obnove spomen-table posvete drveća tim ličnostima“, pojasnio je Smajlović.

Ovaj park bi, pored svoje dekorativne uloge i svojevrsne oaze mira, građanima mogao poslužiti i kao botanički vrt, gdje bi profesori bilogije mogli dovoditi svoje učenike na časove u prirodi, kao promociju i podizanje ekološke svijesti, saopštila je Naša stranka Zenica.