Obuka o transparentnosti javnih nabavki

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Misija OSCE-a u Bosni i Hecegovini u Zenici organizuju radionicu za predstavnike osnovnih škola o transparentnostri javnih nabavki.

Predavač je ekspertica iz Agenicije za javne nabavke BiH, Belma Šećibović, koja je angažovana od OSCE-a. Osnovni cilj obuke je upoznati učesnike sa odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Dosta novca odlazi na postupke i usluge prijevoza učenika općenito. Zeničko-dobojskog kantona to košta više od pet miliona maraka godišnje, a današnja aktivnost je upravo unapređenje transparentnosti i smanjenje mogućnosti koruptivnih radnji, što je i dio Strategije borbe protiv korupcije u Zeničko-dobojskog kantonu, – ističe Alem Ćosić, službenik OSCE-a za obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

– Na terenu smo vidjeli razne upite, nepredviđene situacije, da ne kažem i određene pojave korupcije od strane pojedinih ponuđača. S ciljem prevencije i davanja blagovremenih uputa i odgovora od angažovanog eksperta iz Agencije za javne nabavke BiH, vjerujem da ćemo danas dati odgovore i da ćemo sa seminara izaći sa puno više informacija, znati primijeniti Zakon na pravi način, da se postigne tržišna konkurencija, koja je osnovna svrha ovog Zakona, a nikakva udruživanja, diktiranja cijena i slično, – dodaje Maid Pračić, sekretar kantonalnog ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Ovo danas je zapravo samo jedna u nizu radionica, odnosno teoretisanje o onome šta propisuje Zakon o javnim nabavkama, s jedne, a šta imamo u praksi, s druge strane. U suštini, nije mali novac poreskih obveznika u pitanju pa će biti interesantno vidjeti šta će donijeti priprema nove školske godine. (S. Gluhić)