Operativno 600 miliona eura za infrastrukturne projekte na Koridoru 5c

Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko izjavio je da je EU obezbijedila 2,3 milijarde KM za izgradnju saobraćajne infrastrukture na Koridoru 5c, od čega je 600 miliona eura već operativno, te da je na entitetima da putem konkretnih infrastrukturnih projekta povuku ta sredstva.

Jusko je danas u Sarajevu razgovarao sa komesarom EU za transport Violetom Bulc, a nakon sastanka novinarima je rekao da su najvažnije teme sastanka bile izgradnja mostova kod Gradiške i Svilaja i prilaznih puteva, izgradnja Jadransko-jonske magistrale kao i bezbjednost u saobraćaju.

Bulcova je ocijenila da je u protekle dvije godine ostvarena izuzetna saradnja EU i BiH na planu transportne infrastrukture i da su rezultati očigledni.

Ona je pozdravila, kako je navela, “energiju i političku mudrost vlasti u BiH na svim nivoima koji su dali značajan doprinos povezivanju BiH sa regionom i Evropom”.

Prema njenim riječima, BiH u izgradnji vlstite saobraćajne infrastrukture treba da se oslanja na iskustva 28 članica EU, pri čemu treba da koristi alate poput TNT mreže, za realizaciju projekata i SET mehanizma, koji se odnosi na njihovo finansiranje.

“Ovi alati i meni kao evropskom komesaru mnogo pomažu u stalnom radu sa partnerima EU”, istakla je Bulcova.

Ona je navela da je danas razgovarano i o željezničkom saobraćaju, kao važnom segmentu transporta, te bezbjednosti na putevima, uz poruku da su ljudski životi najvažaniji.

Bulcova je navela da u EU na godišnjem nivou u saobraćajnim nezgodama bude 26.000 smrtnih sučajeva i 137.000 teško povrijeđenih lica.

Zbog toga je, ističe ona, veoma bitno da se i BiH priključi EU inicijativi “Nulta vizija”, koja podrazumijeva apsolutno smanjenje broja žrtava u saobraćaju do 2050. godine, te je pozvala vlasti u BiH da unaprijede pravni okvir u ovoj oblasti.

Srna