Konjanici iz Zenice krenuli na Ajvatovicu

Oko trideset konjanika na ukrašenim konjima krenulo je danas ulicama Zenice ka najvećem dovištu muslimana u Evropi Ajvatovici. Kod starog grada Prusca, u blizini Donjeg Vakufa, na platou Ajvatovice će u nedjelju, prvog jula biti održana centralna svečanost “Dani Ajvatovice”, koja će okupiti veliki broj vjernika iz cijele BiH i svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Konjanici iz Zenice krenuli su ulicama Armije Bosne i Hercegovine, Štrosmajerovom te Glavnom gradskom magistralom ka Karauli, odakle će nastaviti svoj put prema Pruscu kod Donjeg Vakufa.

Halim ef. Čolaković, imam u džematu Topčić polje, već deset godina predvodi konjanike iz Zenice, a naglasio je značaj Ajvatovice kao mjesta gdje su se muslimani okupljali kako bi slušali predavanja i učili dove.

“Ovo je deseta godina da idem s konjanicima na ovu veliku kulturno-vjersku manifestaciju. Krećemo svake godine u petak poslije džume-namaza kako bismo stigli u Karaulu na konak, zatim u Prusac i u nedjelju ujutro stigli na dovište. Imamo oko 30 konjanika, iz različitih džemata iz Zenice. Mnogi smatraju Ajvatovicu svetištem, a mi muslimani imamo samo tri sveta mjesta. Ova manifestacija je više vezana za našu tradiciju muslimana, Bošnjaka, gdje smo se mi muslimani okupljali i slušali razne dersove, učili dove i u vremenima kada to čak nije bilo ni dozvoljeno”, rekao je Čolaković.

Konjanici su izazvali mnogo pažnje građana Zenice, koji su iskoristili priliku i da fotografišu konjanike.

Konjanici su, prema informaciji iz Medžlisa Islamske zajednice Zenica, ove godine krenuli iz džemata Gornja Zenica nakon džuma-namaza.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi. Prema predanjima, Ajvaz-dedo, islamski učenjak i derviš, je nakon što se nastanio u Pruscu u 15. stoljeću, nakon dugotrajne suše 40 dana i noći učio dovu za vodu, na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, 40. noći se stijena na dovištu razdvojila te je iz nje potekla voda.