Gradska uprava Zenice podržava sanaciju puta Bistričak – Nemila

Kabinet gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, dostavio je odgovor članovima Koordinacije mjesnih zajednica Nemilskog sliva, vezano za njihov dopis od 25. juna, kojim se izražava nezadovoljstvo zbog, kako je navedeno, blokade radova na sanaciji glavnog puta Nemila – Bistričak.

“Nadležni građevinski inspektor Grada Zenica postupajući po službenoj dužnosti dana 23.05.2018. godine izvršio je inspekcijski nazor nad građevinskim radovima koji se vrše u rijeci Bistričak, naselje Bistričak i utvrdio da investitori – Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona ne posjeduju rješenje o odobrenju građenja za izgradnju obaloutvrde u koritu rijeke Bistričak, naselje Nemila, Grad Zenica. Inspektor je na osnovu naprijed navedenog činjenićnog stanja, u skladu sa Zakonom donio rješenje iz svoje nadležnosti, a koje se odnosi na radove u koritu rijeke Bistričak.

Poštovani sugrađani, predmet inspekcijskog nadzora nisu bili radovi na sanaciji puta Bistričak – Nemila, već samo, kako je naprijed i navedeno, na regulaciji korita rijeke Bistričak. Dakle, inspektor nije obustavio radove na sanaciji puta. Naprotiv, Gradska uprava Zenice i gradonačelnik pozdravljaju sanaciju tog značajnog puta, smatrajući da ga je trebalo sanirati puno ranije, odmah iza poplava iz 2014. godine.

Ukoliko su, i na naše iznenađenje, prekinuti radovi na sanaciji puta i povučene radne mašine, onda odgovornost za to snose samo investitori. Gradska uprava Zenice očekuje da se sanacija puta što prije nastavi na zadovljstvo građana Nemilskog sliva. Ka tom cilju investitorima ne stoji uprava Grada Zenice i molimo Vas da ne nasjedate na dezinformacije. Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju”, navodi se u odgovoru, koji je Gradska prava uputila Koordinaciji mjesnih zajednica Nemilskog sliva.